İlimizde Vatandaşlarımızın geniş bir kesimini ilgilendiren “İmar Barışı” konusunda bilgilendirme toplantılarının belediyeler,muhtarlıklar ve kurumlar üzerinden devam ettiğini belirten ve İmar Barışı uygulamaları hakkında bilgi veren Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Abdullah Borca,hedefin vatandaşların devletle ihtilaflı durumunu ortadan kaldırmak,imara aykırı,ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı olan yapıların kayıt altına alınması yoluyla bu yapılara yasallık kazandırmakla birlikte,önümüzde 4 ay gibi kısa bir sürenin olduğuna ve vatandaşların doğru bilgilendirilmesinin önemine dikkat çekerek, beyan edilecek yapının adresi, tapusu varsa ada ve parsel bilgileri,toplam inşaat alanı; konutların ve işyerlerinin ayrı ayrı toplam alanları (m2),yapıdaki konut ve işyeri sayısı,ilgili belediyeden alınabilecek arsa/arazinin emlak vergi birim değeri (TL/m2),yapının bulunduğu arsanın alanı; varsa tapudaki alan yoksa beyan edilecek alan (m2),yapı sınıfı (sistemin sunacağı seçeneklerden seçilecek), imar mevzuatına aykırılığın tarif edilmesi,yapıyı gösteren ve ayrılık kısmını gösteren birer adet fotoğrafla başvuruların e-Devlet üzerinden kolaylıkla yapılabileceği bilgisini kaydederek, teknolojiyi kullanamayan ya da yardım alabilecek bir yakını bulunmayanlar için de il müdürlüğünde hizmet vermek üzere işlem masası oluşturulduğu bilgisini verdi.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Borca, 18.05.2018 tarih ve 30425 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 7143 sayılı Kanun kapsamında, İmar Barışı yürürlüğe girmiş, 06.06.2018 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine İlişkin Usul Ve Esaslara göre
31.12.2017 tarihinden önce yapılmış yapılar için 31.10.2018 tarihine kadar başvuru yapılabileceği, 31.12.2018 tarihine kadar kayıt bedeli ödenebileceği,yapının ve arsasının mülkiyet durumu, yapı sınıf ve grubu ve diğer hususların bakanlık tarafından hazırlanan Yapı Kayıt Sistemine yapı sahibinin beyanına göre yapılabileceği,yapının bulunduğu arsanın emlak vergi değeri ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirlenen yaklaşık maliyet bedeli üzerinden konutlarda %3, ticari kullanımlarda %5 oranında kayıt bedeli alındığı bilgisiyle birlikte,vatandaşların yeterli şekilde aydınlanabilmesi için konuya ilişkin şu önemli açıklamalarda bulundu:’’
Yapı Kayıt Belgesi alan binalara su, elektrik ve doğalgaz bağlanabilecektir.Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılarla ilgili alınmış yıkım kararları ve idari para cezaları iptal edilecektir.Yapı Kayıt Belgesi ile cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edilebilir. Bu durumda iki kat kayıt bedeli (%6 - %10) ödenir.
Yapı Kayıt Belgesi alan binaların, Hazineye ait taşınmazların üzerinde olması halinde bu taşınmazlar Hazine tarafından uygun görülürse Çevre ve Şehircilik Bakanlığına tahsis edilerek başvuru sahibine rayiç bedel üzerinden doğrudan satılır.Yapı Kayıt Belgesi alan binaların, Belediyeye ait taşınmazların üzerinde olması halinde bu taşınmazlar Belediyesince başvuru sahibine rayiç bedel üzerinden doğrudan satılır.Üçüncü kişilere ait taşınmazlar ve Hazineye ait sosyal donatı alanlarında bulunan yapılar bu hükümlerden yaralanamaz.
Yapı Kayıt Belgesi alan yapıların yeniden yapılması veya kentsel dönüşüm uygulaması yapılması durumunda, yürürlükte olan imar planı ve imar mevzuatı hükümleri geçerlidir.Yapının depreme dayanıklılığı hususu malikin sorumluluğundadır.
Yapı Kayıt Belgesi düzenlenmesi safhasında e-Devlet sistemi üzerinden veya kurum ve kuruluşlara yapılan müracaatta yalan ve yanlış beyanda bulunanlar hakkında 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun “Resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan” başlıklı 206. maddesi uyarınca suç duyurusunda bulunulur.31.12.2017 tarihinden sonra yapılan binalar için de yapı kayıt belgesi alma girişimleri olabileceği öngörülmektedir. 31.12.2017 tarihinden sonra imara aykırı olarak inşa edilen yapılar için 3194 sayılı İmar Kanununun 32. ve 42. Maddeleri gereği yasal işlem tesis edilmesi gerekmekte olup Bakanlığımızın bu yöndeki talimatı tüm belediyelere bildirilmiştir.İmar Barışı başladığı günden, günümüze kadar 28 adet Merkezde ve İlçelerde 28 adet toplantı yapılmıştır.
Bu toplantılara muhtarlar, belediye yetkilileri, diğer kamu personeli ve vatandaşlar ayrıntılı biçimde bilgilendirilmiş olup, toplantılara yaklaşık 1000 kişi katılmıştır.Kurumumuza bizzat gelen yaklaşık 2000 kişi doğrudan bilgilendirilmiştir
.Müdürlüğümüz bünyesinde 2 ayrı imar barışı ofisi oluşturulmuş olup, bu ofislerde mimar, mühendis ve uzman personellerden oluşan 25 kişilik ekip hizmet vermektedir.İlimizde yaklaşık 85.000 kayıtlı bina bulunmakta olup, Türkiye ortalaması olan %50 oranında başvuru beklenmektedir.İlimizde geçtiğimiz hafta sonu itibariyle 550 adet başvuru yapılmış ve başvuru ücretleri yatırılmıştır.05.07.2018 tarihi itibariyle sistem üzerinde yapı kayıt belgeleri üretilmeye başlanmıştır.
İmar Barışı, kentsel dönüşüm çalışmasının bir altlığı olup, yapı kayıt belgesi kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerlidir. Ayrıca imar barışından elde edilen gelir kentsel dönüşüm uygulamalarında kullanılacağından, kentsel dönüşümü engelleyici herhangi bir durum bulunmamaktadır.İlimizde istisnai herhangi bir durum bulunmamakta olup, 31.12.2017 tarihinden önce inşa edilen yapılar için başvuru yapılabilir. İl Müdürlüğümüzde “İmar Barışı Bürosu” İmar Barışından faydalanmak isteyen vatandaşlarımıza hizmet vermeye devam ediyor. Ayrıntılı bilgi için vatandaşlarımız Müdürlüğümüz İmar Barışı Ofisine gelebilir veya imarbarisi.csb.gov.tr adresinden gerekli bilgileri alabilir.’’ Elif AKGÜL