Babuşcu'nun açıklamasına göre, bu düzenleme sadece mükellefler için değil, mükellef olmayan kişiler için de geçerli olacak. Taslak düzenleme tebliğ haline gelirse, 7.000 TL ve üzerindeki ödemelerin banka veya kredi kartı ile yapılması zorunlu olacak. Aksi takdirde, özel usulsüzlük cezası uygulanacak.

Yeniliklerin Detayları

  • Kapsam: Yeni düzenleme, hem vergi mükellefleri hem de mükellef olmayan kişiler için geçerli olacak.
  • Ödeme Şartı: 7.000 TL ve üzerindeki alışverişlerde banka veya kredi kartı kullanımı zorunlu olacak.
  • Cezai Yaptırımlar: Belirtilen ödemeleri nakit ya da başka bir yöntemle gerçekleştirenler, özel usulsüzlük cezasına çarptırılabilecek.

Babuşcu, sosyal medya paylaşımında şu örnekleri verdi:

Isparta’da Minibüsten Düşen Yaşlı Adam Yaralandı Isparta’da Minibüsten Düşen Yaşlı Adam Yaralandı

“Bu taslak düzenleme tebliğ haline gelirse; kamu kurumunda çalışan Bay A, evine aldığı 20.000 TL’lik buzdolabının ödemesini banka veya kredi kartı aracılığıyla yapmak zorunda kalacak. Akademisyen Bay B ise evindeki kütüphanesi için aldığı 10.000 TL’lik kitabın ödemesini yine banka veya kredi kartı ile gerçekleştirecek. Önceki düzenlemede, iki tarafta vergi mükellefi ise 7.000 TL’nin üzerindeki alışverişlerde banka veya kredi kartı kullanımı gerekiyordu. Bu yeni taslak ile mükellef olmayanlar da bu kurala uymak zorunda kalacak.”

Yeni düzenlemenin, özellikle yüksek tutarlı ödemelerde dijital işlemlerin yaygınlaştırılması ve kayıt dışı ekonominin azaltılması hedefleri doğrultusunda hazırlandığı belirtiliyor.

Kaynak: Haber Merkezi