Isparta

700 Yıllık Cami Onarıma Giriyor

Antalya Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkilileri, Uluborlu’ya gelerek Bülbül Camisi ve Alaaddin Camisi'ni yerinde inceledi.

Abone Ol

İncelemelerin ardından, Uluborlu Belediye Başkanlığı, Alaaddin Camisi’nin çatısının onarılması için resmi bir talepte bulundu.

Belediye Başkanlığı’nın talebinin değerlendirilmesinin ardından, caminin çatısının onarım işlemlerine en kısa zamanda başlanacağı bildirildi. 

ALAADDİN CAMİ TARİHÇESİ

        Anadolu'nun sağlam, ayakta ve halen kullanılan en eski tarihi eserlerden biri olan Uluborlu Alaaddin CamiiHamitoğlu Beylerinden Sultan Alaaddin Keykubat tarafından 1231 yılında Uluborlu'nun Hamitoğullarının başkenti iken yaptırılmıştır.Tarihte geçirmiş olduğu iki yangında çatısı hasar görmekle beraber ana bina ve minaresi ilk yapıldığı şekilde orijinalliğini korumaktadır. Caminin bitişiğinde zamanında kırk bin el yazması ve basılı eseri barındıran bir kütüphane mevcuttur. Bu kütüphanenin kitapları Cumhuriyet Döneminin başlarında İstanbul ve Konya kütüphanelerine nakledilerek koruma altına alınmıştır. Camiinin ön cephesinin doğu köşesinde hem seyyit, hem şerif yani hem baba hem anne tarafından Peygamber (A.S.)'ın soyuna dayanan torunlarından Şerif Hasan (R.A.)'nın kabri bulunmaktadır.
        Camiinin iç ve dış mekanlarının onarımı ve restorasyonu yapılarak 22 Eylül 2006 Cuma günü bir törenle yeniden ibadete açıldı. Camiinin minaresine 2004 yılında yıldırım düşmesi sonucu çatlaklar oluşmuş, bu hasar ve camiinin çatısı Antalya Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından onarılmıştır. Camiinin iç mekanları Uluborlu Hayırlar Derneği tarafından aslına uygun olarak yenilenmiş, dış mekanları da Uluborlu Belediyesi tarafından yine aslına uygun olarak yeniden düzenlenmiştir.