Bu yeni sistem, elektrik tüketim verilerinin daha hızlı, doğru ve merkezi bir şekilde toplanmasını ve analiz edilmesini sağlayacak.

Akıllı sayaçlar sayesinde, tüketicilerin elektrik kullanımı anlık olarak izlenebilecek ve fatura süreçleri daha şeffaf hale gelecek. Abonelerin mevcut sayaçlarının akıllı sayaçlarla değiştirilmesi zorunlu olacak. Bu değişiklik, hem tüketim alışkanlıkları hakkında daha fazla bilgi sahibi olunmasına hem de enerji verimliliği ve tasarrufun artırılmasına olanak tanıyacak.

Kullanıcı Deneyimi İyileştirilecek

MASS, elektrik tüketim verilerinin merkezi yazılımla iki yönlü haberleşme yoluyla takip edilmesini sağlayacak. Uygulama, cep telefonları üzerinden elektrik aboneliği ile ilgili işlemleri yapma imkanı sunarak kullanıcı deneyimini iyileştirecek.

Sistemde, sayaçların doğru çalışması ve verilerin toplanması için gerekli altyapı ve cihazların kurulumu, dağıtım şirketlerinin sorumluluğunda olacak. Türkiye genelinde bu sayaçların MASS kapsamına dahil edilmesi için çalışmalar hızla devam ediyor. Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. (EPİAŞ) tarafından geliştirilecek mobil uygulama ile kullanıcılar, elektrik tüketim verilerine kolayca ulaşabilecekler.

Kredi Kartı Borçlarına Yapılandırma İmkanı Kredi Kartı Borçlarına Yapılandırma İmkanı

Yıl Sonuna Kadar Değiştirme Zorunluluğu

1 Ocak 2025 itibarıyla yürürlüğe girecek olan MASS kapsamında, elektrik aboneleri mevcut sayaçlarını akıllı sayaçlarla değiştirmek zorunda kalacak. Bu sistem, elektrik tüketim verilerinin daha doğru ve şeffaf bir şekilde toplanmasını, yönetilmesini ve kullanıcılar tarafından takip edilmesini sağlayacak. EPİAŞ, kullanıcıların geçmişe dönük elektrik tüketim verilerini de görebilmesine olanak tanıyacak.

Ayrıca, Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ) tarafından yayımlanacak Merkezi Haberleşme Yazılımı Teknik Şartnamesi doğrultusunda dağıtım şirketleri, 1 Nisan 2025’e kadar yazılım sistemlerini kurarak, 1 Ağustos 2025’e kadar tüm sayaçları bu sisteme entegre edecek.

1 Haziran 2025 tarihinden itibaren dağıtım şirketleri tarafından tedarik edilecek tüm akıllı sayaçlar, modemler ve diğer cihazlar birlikte çalışabilirlik ilkesine uygun olacak.

Kaynak: Haber Merkezi