Isparta

Ahilik Haftası etkinliklerle kutlanıyor

Ahilik Teşkilatı kurucusu Ahi Evran'ın insani ve ahlaki felsefesini yaşatmak, geliştirmek ve yaygınlaştırmak amacıyla her yıl kutlanan Ahilik Haftası kutlamaları ilimizde başladı.

Abone Ol

Ahilik Haftası dolayısıyla ilk olarak 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda Atatürk Anıtına Isparta Esnaf Odaları Birliği Başkanı İsmail Uygun tarafından çelenk sunuldu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından ESOB Başkanı İsmail Uygun konuşma yaptı. Başkan Uygun, konuşmasında şunlara yer verdi "Kardeş, eli açık, konuksever, gibi anlamlara gelen ahilik, ticari ve sosyal hayatta güzel ahlak, doğruluk, alçak gönüllülük, kardeşlik, yardımseverlik, dayanışma, gibi değerleri esas alan bir kurumdur Anadolu’da on üçüncü asırda ahi evran veli tarafından temelleri atılan ahilik, Müslüman - Türk toplumunun ekonomi, sanat ve meslek hayatında yetişmelerini sağlayan, onları hem ekonomik hem de ahlaki yönde yetiştiren teşkilatlanmadır.

ESOB Başkanı İsmail Uygun, Özünde adalet, merhamet, helal kazanç olan ahilik Anadolu’nun Vatanlaşmasında ve Osmanlı Devleti’nin kuruluşunda büyük rol oynamıştır. Türk İslam medeniyetinin özünü oluşturan ahilik kültürü, günümüz esnaf ve sanatkâr teşkilatları için bir yol göstericidir. Bugün esnaf teşkilatını oluşturan odalarımız, birliklerimiz, federasyonlarımız, çatı kuruluşlarımız TESK ve TESKOMB, ahiliğin insana değer veren, dayanışmayı özendiren ve adaleti amaçlayan temel ilkelerinden yararlanmakta, insanlığın ortak erdemleri olan sevgi, bilgi, dostluk, adalet ve dayanışma gibi değerleri esas almaktadır. Ahilikten aldığı güçle, devletinin ve milletinin her zaman yanında olan esnaf teşkilatı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çizdiği büyük medeniyetler arasında yer alma hedefinde ilerlemektedir. Bu düşünceler ışığında ahilik haftasını kutluyor, Ahi Evran Pirimiz Başta Olmak Üzere Anadolu’ya Işık tutan bütün ahileri ve erenleri bir kez daha rahmetle yad ediyor. Hepinizi saygıyla selamlıyorum"

AHİLİK KÜLTÜRÜNÜN YAŞATILMASI ÇOK ÖNEMLİ

Ardından ESOB Başkanı Uygun oda başkanlarıyla birlikte Vali Aydın Baruş'u ziyaret etti. Baruş'a yeni görev yerinde başarılar dileyen ESOB Başkanı Uygun, Isparta'da her zaman esnaf ve sanatkarların yanında olan Vali Baruş'a teşekkür etti. Ahilik Teşkilatı’nın Türk İslam medeniyetinde temel bir görev üstlendiğini söyleyen Vali Baruş  “Ahilik Teşkilatı; sadece günlük yaşantıda değil, memleketin zora düştüğü, milletimizin yardıma ihtiyaç duyduğu durumlarda, seferberlik ilan edilen afet durumunda, afetzedelere nasıl yardımcı olabilirim diye koşturan, hatta tarihsel süreç içerisinde memleketin bir silahlı güce ihtiyacı olduğu zaman, savunmaya ihtiyacı olduğu zaman eline silah alıp koşturan çok fedakâr bir anlayışa sahip teşkilattır. Kurtuluş Savaşı’nda da böyle olmuştur. Günümüzde de ahilik düşüncesinin, ahilik fikrinin yaşatılması, günlük yaşamımıza hâkim kılınması çok çok önemli. Komşu esnafı iş yapmıyorsa onun hakkını da gözeten bir anlayış gerçekten dünyada başka yerde bulmak mümkün değil. Bu açıdan esnafımızın bu halisane duygularla çalışmaları bizleri her zaman gurura sevk ediyor, mutluluğa sevk ediyor” dedi.

AHİ LOKMASI DAĞITILDI

Valilik ziyareti sonrası Kaymakkapı Meydanı'nda düzenlenen törende Mehter Gösterisi düzenlendi. Burada yapılan duanın ardından vatandaşlara Ahi Lokması dağıtıldı.