Yatırım programına alınan “Eğirdir Gölü’ne Yan Havzadan Su Aktarım Projesi” kapsamında, Bağıllı-Ayvalıpınar’dan Köprüçay’a akan suyun yaklaşık 50 milyon metreküpünün 14 kilometrelik isale hattıyla Eğirdir Gölü’ne taşınması amaçlanıyor. Projenin onaylandığını duyuran Ak Parti Milletvekili Osman Zabun, Labirent programında yaptığı açıklamada şunları söyledi:
KESİN ÇÖZÜM ALLAH’A DUA
ETMEK YAĞMUR’UN YAĞMASI
“Bizim kul olarak yapabileceklerimiz sınırlı katkılar. Derde derman olabilecek büyük katkılar değir. Bunlar göl ile ilgili palyatif çözümler. Kesin çözüm olarak Allah’a dua etmek var. Yağış gerekiyor. Bunun dışında diğer çözümler palyatif meseleyi kökünden çözmeye değil katkı sunmaya yönelik çabalar. Gölden kullanmış olduğumuz suyu en aza indirmek gayemiz var. Eğirdir havzasındaki tarım arazilerine, modern sulama sistemleriyle en düşük seviyeye indirmek. Gölden yılda 150 milyon metreküp su kullanılıyor, ama 450 milyon metreküp buharlaşma sonucu kaybediliyor. 150 milyon metreküp suyu tasarruflu kullanarak bunun yarısının tasarrufu sağlanabilir. En büyük sulama Atabey sulaması. Burayla ilgi ihale yapıldı çalışmalar devam ediyor. Senirkent sulaması için çalışmalar sürüyor Gelendost-Hoyran sulaması ihalesini de en kısa sürede yaparak tasarruflu su kullanmaya dönük gereklilikler karşılanacak. Bu gölden alınan suyun azaltılmasına yönelik çabalar.
AKSU’DAN GÖLE 50 MİLYON METREKÜP SU TAŞINACAK
Bunun dışında göle kaynak getirmek için iki senedir çalışıyoruz. Proje çalışmaları sonuçlandı. Yapım ihalesi aşamasına gelindi. Bağılı altındaki noktadan terfi hattıyla Aksu’daki hidroelektrik santraline oradan da suyu Eğirdir Gölü’ne vermeyi planlıyoruz. Bu kaynak Eğirdir Gölü’ne yağışlı dönemde 50 milyon metreküp su taşıyacak. Yağış almayan dönemde 20-25 milyon metreküpe kadar düşüyor. Bu noktada önümüzde engel kalmadı.
EĞİRDİR VE ISPARTA’YA İÇME
SUYU OLARAK GETİRMEK DAHA ÖNEMLİ
Burada amacımız sadece o suyu Eğirdir Gölü’ne indirmek değil Isparta gölden yıllık 12 buçuk milyon metreküp su alıyor ama gölden alınan suyun kalitesi düşük. Bugün musluklardan akan sular ciddi risk barındırıyor. Bunu hem Isparta, hem Eğirdir belediye başkanlarımız bertaraf etmek zorunda. Aksu’dan gelen suyu göle bırakmak yerine göl suyuyla karıştırmadan kaliteli suyu Eğirdir ve Isparta’ya içme suyu olarak getirmek daha önemli. Bu konuda görüşmeler sürüyor. Hem Isparta hem Eğirdir’in ihtiyacını karşılayacak suyu kazandırmanın mücadelesi içindeyiz. Bu suyu Isparta ve Eğirdirli hemşehrilerimize içirmenin formülünü üretmek zorundayız”