Din Öğretimi Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen ‘Evliya Çelebi Değişim Programı’ kapsamında Mardin’in Nusaybin ve İstanbul’un Zeytinburnu ilçelerinden Isparta’ya gelen öğretmen ve öğrenciler Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’le buluştu. Başkan Başdeğirmen, misafir öğretmen ve öğrencilere şehrin güzelliklerini anlattı.
Din Öğretimi Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen ‘Evliya Çelebi Değişim Programı’ kapsamında Isparta Anadolu İmam Hatip Lisesi ile Zeytinburnu Merkezefendi Anadolu İmam Hatip Lisesi ‘Genç Seyyahlar’, Şehit Tevhit Akkan Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi ile Nusaybin Zeynel Abidin Anadolu İmam Hatip Lisesi ‘Güller Diyarından Evliyalar Diyarına Bir Tebessüm’ projeleri gerçekleştiriyor. Okullar öğrenci değişim programı çerçevesinde öğrencilerini diğer okulun bulunduğu şehre göndererek, o bölge hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlıyor. Proje kapsamında İstanbul ve Mardin’den Isparta’ya gelen öğretmen ve öğrenciler Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’le bir araya geldi. Proje hakkında bilgiler alan Belediye Başkanı Başdeğirmen, konuk öğrenci ve öğretmenlere şehrin tarih, turizm, eğitim, sağlık, tarım ve diğer güzellikleri hakkında bilgiler verdi.
Nusaybin Zeynel Abidin Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Mehmet Cemal Ay, Isparta Şehit Tevhit Akkan Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi ile birlikte hazırladıkları ‘Güller Diyarından Evliyalar Diyarına Bir Tebessüm’ adlı proje için Isparta’ya geldiklerini söyledi. Projeyi uyguladıkları okulun öğretmen ve 8 öğrencisiyle eş zamanlı olarak Mardin Nusaybin’de olduğunu kaydeden Ay, “Projede temel amaç öğrencilerimizin bu iki şehrimizin tarihini, coğrafyasını, ekonomisini ve şehir yapısını öğrenmesini sağlarken, bir kültür paylaşımında bulunmaktır. Ayrıca farklı iller ve farklı okullarda uygulanan eğitim öğretim faaliyetlerinin olumlu yanlarını paylaşarak eğitim öğretim kalitesinin artırılmaya çalışılması hedeflenmektedir. İlk gün Isparta’da helva kardık, kabune pilavının ne olduğunu öğrendik ve yedik. Misafirperverlikten dolayı okulumuza ve sizlere teşekkür ediyorum” dedi.
Isparta Anadolu İmam Hatip Lisesi Öğretmenlerinden Mevlüt Akkurt da ‘Genç Seyyahlar’ Projesi kapsamında İstanbul’un Zeytinburnu ilçesinden misafirleri ağırladıklarını belirtti. Misafir öğretmen ve öğrencilerin Isparta ve okullarını tanıdıklarını dile getiren Akkurt, “Ziyaretlerin ardından öğrencilerimiz bir gezi yazısı yazacaklar. Din Öğretimi Genel Müdürlüğü bu yazılardan bir seyahatname oluşturacak. Türkiye genelinde 68 okulumuzdan toplanacak olan gezi yazılarından 2’si Isparta’ya ait olacak. Bu noktada öğrencilerimize Isparta’yı en iyi şekilde anlatmaya çalışıyoruz. İlk gün öğrencilerimizi Ardıçlı köyünde gül bahçeleri ardından lavanta bahçeleri ve zambak tarlasına götürdük” şeklinde konuştu.
Zeytinburnu Merkezefendi Anadolu İmam Hatip Lisesi Öğretmenlerinden Ali Öztürk, Isparta’nın tarihi ve coğrafyasını yakından görmelerinin kendileri için bir ayrıcalık olduğuna değindi. Proje kapsamında Isparta’ya gelen 12 öğrenciden 4’ünün Hafız olduğunu kaydeden Öztürk, Isparta’yı daha önce sessiz ve sakin bir il olarak bilmediklerini ifade ederek, programlarının çok güzel ve dolu dolu geçtiğini söyledi.
Şehit Tevhit Akkan Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Öğretmenlerinden Hatice Dilek Duray ise Nusaybin’den gelen öğrencileri en iyi şekilde ağırlamak için gayret gösterdiklerini belirtti. Program kapsamında ilk olarak Çandır’daki yangın bölgesine gittiklerini ve öğrencilerin fidan dikimi yaptığını söyleyen Duray, etkinlikler hakkında bilgiler verdi.
Isparta Anadolu İmam Hatip Lisesi Öğretmenlerinden Kezban Cankurt da misafir öğretmen ve öğrencilerle Ardıçlı köyünde gül topladıklarını ardından da lavanta ve zambak tarlalarını gezdiklerini kaydetti. Cankurt, “Daha sonra Etnografya Müzesini gezdik. Kirazlıdere’ye çıktık. Atabey ve Külliye gezimiz de olacak” diye konuştu.
Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, misafir öğretmen ve öğrencilere şehrin tarım, turizm, eğitim, sağlık ve diğer özellikleriyle ilgili bilgiler verdi. Projenin Isparta’nın tanıtımına önemli katkılar sağlayacağı için duyduğu memnuniyeti ifade eden Başkan Başdeğirmen, öğrencilerin Isparta’yı uygulamalı eğitimle tanıdığını söyledi. Başdeğirmen, “Uygulama akıldan hiç çıkmaz. Misafir öğrencilerimiz Isparta’da gördüklerini zihinlerinde yıllarca saklayacaklar. ‘Isparta’ denilince akıllarına birçok şey gelecek. Çocuklarımızın güzel anılarla dönmelerini isterim” ifadelerini kullandı.
Isparta’nın tarıma dayalı bir ekonomiye sahip olduğuna değinen Başkan Başdeğirmen, şehrin modern tarım uygulayan illerden biri olduğunu söyledi. “Meyvecilikte de Türkiye’nin önde gelen illerinden biriyiz” diyen Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Isparta’nın elma üretiminde Türkiye birincisi olduğunu ifade etti. Başdeğirmen, “Dünya gülyağı ihtiyacının yüzde 65’inin o gezdiğiniz bahçelerinden karşılıyoruz. Kullandığınız parfümlerin üzerinizde uzun süre kalması için ham maddesi gülyağıdır. Sanayimiz de var. Ayrıca eğitimde çok iyi bir bölgedeyiz. 80 bini üniversite olmak üzere 160 bin öğrencisi olan şehiriz. Sağlıkta da iyi durumdayız. Altyapı ve yeniliklere ulaşılabilirlik anlamında da iyi yerdeyiz. Bunlar yapılan araştırmalarla ortaya çıkan sonuçlardır. Biz de bunları görevimiz icabı çok daha ileriye götürmek için çalışıyoruz. Bugüne kadar başarılı olduk, bundan sonra da inşallah başarılı oluruz. Amacımız öğrenci ve misafirlerimize Isparta’ya geldiklerinde giderken ‘çok güzel bir şehirmiş’ demelerini sağlayabilmek” görüşlerinde bulundu.
Ziyaret Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’in misafir öğretmen ve öğrencilerle hatıra fotoğrafı çektirmesiyle son buldu.