Resmi Gazete'de yayımlanan kararla ikinci el otomobil satışındaki "6 ay ve 6 bin kilometre" kısıtlaması 1 Temmuz 2024'e kadar uzatıldı. Daha önce Ticaret Bakanlığı söz konusu uygulamayı 1 Ocak 2024'e kadar uzatmıştı. Peki düzenlemenin devam etmesi fiyatları nasıl etkiler?

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel şu ifadeleri kullandı: “Geçtiğimiz yaz aylarında kapsamı genişletilerek süresi uzatılan 6+6 yönetmeliğinin yeniliklerinden biri de ikinci el araçların sıfır fiyatını aşmayacak şekilde ilan paylaşılması ve satılmasıydı.

6+6 yönetmeliğinin yenilenen hali ve sıfır araçta tedarik sorununun ortadan kalkması hızla sonuç verdi ve olumsuzluklar giderilerek piyasa regüle edildi. Reel tüketicinin otomobile erişimi kolaylaşırken, olağan dışı fiyatlamalar ortadan kalktı ve reel fiyatlarda da düşüş sağlandı.

İçinde bulunduğumuz dönemde otomobilin kayıt dışı ticaret cazibesi tamamen ortadan kaldırılmış durumda. Süresi uzatılan 6+6 yönetmeliği ile gerek otomotiv pazarına gerekse ekonomiye dair atılan adımların etkisiyle, piyasa disiplininde geçmiş olumsuzlukların tekrar yaşanmayacağı kanaatindeyiz.

6+6 yönetmeliği ve fiyatlamalara dair alınan kararların 1 Temmuz 2024 tarihine kadar uzatılması, tekrar tahsis edilen piyasa dengesinin kalıcı olması ve piyasamız açısından olumlu bir adımdır. Otomobile talebin düşük seyrettiği bir süreçteyiz. Öte yandan otomobil pazarına yatırım veya kayıt dışı ticaret maksatlı bir yönelim yok. Tüm bu mevcut koşullar göz önünde bulundurulduğunda yönetmeliğin uzaması piyasa disiplinini koruyacağı gibi, otomobil satıcısı meslektaşlarımızın ticari faaliyetlerine olumsuz bir etki etmeyecektir.

Sıfır araçta tedarik sorununun ortadan kalkmasının yanında, Ticaret Bakanlığımız yeni dönemde fiyatlara ve piyasa işleyişine dair pek çok etkili adım atarak, mevcut indirimler ve kampanyalara zemin hazırladı. Şu an sıfır otomobilde %20-25 oranında indirimler söz konusu. Öte yandan uygun oranlarla kredi imkanları gibi pek çok kampanya var. Maliyetler, döviz kurları, enflasyon gibi otomobil fiyatlarına direkt etki eden faktörler düşünülürse, araç fiyatlarında daha fazla indirim olmayacaktır. Stoku bulunan araçlarda kampanya ve indirimler stok bitene kadar uzatılabilir. Stoku bu dönemde biten araçlarda ise indirim ve kampanyalar sonlandırılabiliyor. Şu an bazı modellerde kampanyalar devam ederken, bazı modellerde ufak fiyat artışları gözlemliyoruz. Dolayısıyla otomobil almak isteyen vatandaşlarımızın yararlanabileceği, avantajlı bir dönemin içerisindeyiz.

Faizsiz kredi veren banka listesi geldi! Faizsiz kredi veren banka listesi geldi!

Otomotiv pazarı değişerek, çok farklı dinamiklerle sahip bir pazar haline geldi. Özellikle Çin menşeli markaların yarattığı rekabet ortamı, tüketicinin lehine olacak şekilde fiyatlara yansıyor. Diğer yandan elektrikli otomobil pazarında da farklı koşullar söz konusu.

Çok çeşitli model seçenekleri ve sunulan teknoloji rekabeti artıran ve fiyatları belirleyen önemli faktörlerden biri. Öte yandan yüksek mevduat oranları ve krediye erişimde yaşanan güçlükler sebebiyle düşen talepte fiyatları etkileyen sebepler arasında.

Tüm bu koşullara rağmen bir miktar artan döviz kuru ve yılbaşı itibarıyla artacak maliyetler neticesinde, otomobil fiyatlarının artacağı kanaatindeyiz. Döviz kurunda artış sürdüğü takdirde ise otomobil fiyatları da aynı paralelde yükseliş gösterebilir. Ancak muhtemel artışlar, geçmişteki gibi olağan dışı ve hızlı olmayacaktır.

İkinci el otomobil pazarında sağlanan indirimler neredeyse maliyetler seviyesine gelmiş durumda. Dolayısıyla gerek sıfır araçta daha fazla indirim olmaması, gerekse maliyetler seviyesine kadar gelen fiyatlardan dolayı ikinci el otomobilde de daha fazla fiyat düşüşleri beklemiyoruz. Yeni yılda sıfır otomobillerde fiyat artışları uygulandığı takdirde, ikinci el fiyatlarında da eş zamanlı olarak yükselmeler görülecektir. Bütçesi ve ihtiyacı doğrultusunda ikinci el otomobil almayı düşünen vatandaşlarımız da bu dönemden faydalanabilirler.”

Kaynak: Milliyet

Editör: Özge Çelik