KARAR KESİNLEŞTİ HER ŞEY BİTTİ Mİ?
Yargılamanız esnasında bahsedeceğim gibi bir olayla karşılaşmış olabilirsiniz. Henüz karşılaşmadıysanız da karşılaşma ihtimaliniz oldukça yüksek. Şöyle düşünelim, gerçekleşen bir olaya delil mahiyetinde bizzat tanıklık etmiş olan bir tanığımız bulunsun. Mevcut yargılamanızda gerek meselenin adliyeye intikal etmesinden çekinerek gerekse beni karıştırma şiarıyla davrandığı için dosyaya eklenememiş bir tanık bildirimi veya ulaşamadığımız olaya şahitlik eden kişi durumu söz konusu olsun.
Akabinde ise , ilkderece mahkemesinde mahkumiyetinizden sonra istinaf kanun yolu ya da temyiz kanun yolu ile karar kesinleştikten sonra bildiğiniz, tarafınıza yönelen haksızlığı giderememenin hem hukuki hem ruhsal yükü bulunsun.
Bu durumda olağan kanun yollarının tümünü tüketmiş olmanız başvurabileceğiniz başka bir yol kalmadığı anlamına gelir. Gelir mi? İşte tam bu noktada‘’Yargılamanın Yenilenmesi’’ kanun yolu karşımıza çıkmakta.
Hükümlü yararına ‘’Yargılamanın Yenilenmesi’’ 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 311. Maddesinde aşağıdaki gibi yer almaktadır.
UYGULAMADA SIKÇA KARŞILAŞTIĞIMIZ ÜÇ DURUMA İLİŞKİN YENİDEN YARGILAMA İMKÂNI SUNAN İLGİLİMADDENİN;
‘’b) Yemin verilerek dinlenmiş olan bir tanık veya bilirkişinin hükmü etkileyecek biçimde hükümlü aleyhine kasıt veya ihmal ile gerçek dışı tanıklıkta bulunduğu veya oy verdiği anlaşılırsa.
c) Hükme katılmış olan hâkimlerden biri, hükümlünün neden olduğu kusur dışında, aleyhine ceza kovuşturmasını veya bir ceza ile mahkûmiyetini gerektirecek biçimde görevlerini yapmada kusur etmiş ise.
e) Yeni olaylar veya yeni deliller ortaya konulup da bunlar yalnız başına veya önceden sunulan -delillerle birlikte göz önüne alındıklarında sanığın beraatini veya daha hafif bir cezayı içeren kanun hükmünün uygulanması ile mahkûm edilmesini gerektirecek nitelikte olursa.'' bentleri uyarınca kesinleşmiş mahkûmiyetinize ilişkin asıl yargılamada somut deliler de oluşmuş ise gerçekleştirilecek olan yeniden yargılama sonucunda dosyada hükmedilen cezanın azalması hatta sanığın beraatinekarar verilmesi ihtimali bulunmaktadır.
-Yargılamanın yenilenmesi istemi infazın geri bırakılması ve durdurulması talebi ile oluşturulacağından istemin kabulü halinde davanıza bakmak üzere önceki (asıl) hakim veya heyetten kimsenin yer almadığı yeniden oluşturulan hakim ya da heyet tarafından yeni yargılamanın görüleceği unutulmamalıdır.
-Uygulama ve ilgili kanun özünde ise‘’Yargılamanın Yenilenmesi‘’ kanun yolu, mahkumiyetinize söz konu kesinleşmiş asıl yargılamada mevcut bulunmayan bu yargılama esnasında elde edilemeyen kesinleşme akabindesomut delilin ortaya çıkması durumu olup tanık veyahut mağdurun vicdanen zedelenip beyan değiştirmesi gibi sebeplerle depratik kazanmaktadır.
-Hukuk köşemizde bu hafta açıklanan hukuki sebeplerle mahkûmiyet kararının kesinleşmesi sonucu hukuki anlamda mümkün olan başvuru ve beraat etme imkânlarından birini oluşturan “Yargılamanın Yenilenmesi”kanun yolunu temellendirerek açıklamış bulunmaktayız.
KAYNAKÇA;
1-)Gürsel Yalvaç, Ceza ve Yargılama Hukuku Yasaları, 5. Baskı, Eylül 2014
2-)Prof. Dr. Feridun Yenisey, Prof.Dr. Ayşe Nuhoğlu, Ceza Muhakemesi Hukuku, 10. Baskı, 2022