Isparta Belediyesi tarafından yaklaşık 270 yıllık bir geçmişe sahip olan Aya Baniya (Payana) Kilisesi’nin restorasyon çalışmaları devam ediyor. Kilise,  ‘Isparta Koku Atölyesi: Kokuhane’ ismiyle şehre kazandırılacak.

Bakan Bak'a CHP'den yanıt gecikmedi Bakan Bak'a CHP'den yanıt gecikmedi

Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’in göreve gelmesinin ardından tarihi yapıların tekrar şehre kazandırılması çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Tarihi Üzüm Çarşısı’nda restorasyon ve Damgacı Sokak Sokak Sağlıklaştırılması çalışmaları devam ederken, Isparta’nın tarihi açısından önemli bir yere sahip olan ve 1750’li yıllarda yapıldığı tahmin edilen Turan Mahallesi’ndeki Aya Baniya (Payana) Kilisesi’ndeki restorasyon çalışmaları da devam ediyor. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKA) Güdümlü Proje Desteği kapsamında “Isparta Koku Atölyesi: Kokuhane” ismiyle şehrin ekonomisine, sosyo-kültürel hayatına olumlu etkiler katacak olan projede kilise, koku teması kapsamında işlevlendirilecek. Kilisede bahçesinde Kütüphane, Koku Yapım Atölyesi, Sergi-Fuaye alanı, Kafeterya, Mağaza, Tematik Tıbbi ve Aromatik Bitki Bahçesi olmak üzere 4 bölüm oluşturulacak. Çalışmalar tamamlandığında kilise, şehrin turizmine kandırılacak. 
Aya Baniya (Payana) Kilisesi’nde başlatılan restorasyon çalışmalarında ilk olarak iç ve dış cephelerde derz sökümleri yapıldı. Çürük taşlar yenilenirken, yıkık duvarların da tamiratları gerçekleştirildi. Kilise içerisinde kurulan iskele sayesinde bağdadi sökümleri yapıldı, çatıdaki kiremitler de yenilenmesi için tamamen kaldırıldı. Kilisenin dış cephesindeki çalışmalarda da kumlama yapılıyor. Aya Baniya (Payana) Kilisesinde çalışmalar etap etap devam edecek.
 

Editör: Haber Merkezi