Uluslararası piyasalarda ayçiçek yağının tonu 1000 dolar seviyelerinde işlem görürken, Türkiye'de bu rakam 43-44 bin lira, yani yaklaşık 1250 dolar olarak belirlenmiş durumda. Bu da Türkiye'deki fiyatların uluslararası piyasalardan yüzde 25 daha yüksek olduğunu gösteriyor.

Milletvekili Hasan Basri Sönmez Eğirdir'de Milletvekili Hasan Basri Sönmez Eğirdir'de

Sektör Temsilcileri Fiyatların Yükseldiğini Belirtiyor

Sektör temsilcileri, iç piyasada ayçiçek yağının tonu başına 1250 dolardan satıldığını ve bu fiyatların hızla arttığını belirtiyor. Trakya Birlik tarafından açıklanan fiyatlara göre, yüzde 44 yağ oranına sahip ayçiçeği ürününün ton fiyatı 20 bin lira olarak belirlenmişti. Ancak, ham ayçiçek yağının fiyatı 43 bin liranın üzerine çıkmış durumda.

"Yüzde 25'lik Artış Fazla"

Solventum Yönetim Kurulu Başkanı Onat Angı, iç piyasada ayçiçek yağının ton başına 43-44 bin lira aralığında satıldığını ve fiyatların hızla yükseldiğini açıkladı. Angı, "Satıcılar, fiyatların yarın daha da artacağı yönünde beklenti içinde. Şu anda yüzde 10-15 arasında bir artış normal kabul edilebilirken, yüzde 25'lik bir artış oldukça fazla" dedi.

Zincir Marketlerde Zam Yolda

Son bir ayda zincir marketlerin kendi markalı ayçiçek yağlarına zam yapmaya başladığı belirtiliyor. 5 litrelik pet şişe ayçiçek yağının markalı ürünlerinin fiyatları 280 liraya kadar çıkarken, zincir marketlerin kendi markalı ürünlerinin en düşük fiyatı ise 230 lira civarında.

Gümrük Vergileri Fiyatları Etkiliyor

Ayçiçek yağındaki mevcut yüzde 36 gümrük vergisi, iç piyasada fiyatların yüksek olmasına neden oluyor.

Kaynak: Haber Merkezi