Isparta Belediyesi İtfaiye Müdürü Mustafa Balcı, kış aylarının başlamasıyla birlikte baca temizliğine ve soba yakarken dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

İtfaiye Müdürü Mustafa Balcı; “Bacaların yıllık bakımları var, vatandaşlar bu bakımları zamanında yaptırmalılar. Soba bakımları ve baca bakımlarının yıllık düzenli olarak takip edilmeli. Baca yangınları iş yerlerinde de olabiliyor, bunlarda ise yağlı baca yangını diyoruz, genelde tostçular ve kebapçılar da çıkıyor bu yangın. Baca bakımına özen ve itina göstermeleri gerekiyor. Bu tarz iş yerlerinde üç ayda bir temizlik yapılması gerekiyor. Ev bacalarında ise her altı ayda bir, baca temizliği yapılması gerekiyor. Bu bakımları yaptırmazlar ise baca yangını kaçınılmaz hale geliyor. Karbonmonoksit zehirlemelerine sebep oluyor.” Dedi.

Isparta'da bugün (05 Kasım 2024) vefat edenler Isparta'da bugün (05 Kasım 2024) vefat edenler

HAVA ALAN BÖLÜMLERİNİ TAMAMEN KAPATMAYIN

Sobayı yaktıktan sonra ısının yükselmesiyle sobanın tüm hava alan yerlerinin tamamen kapatılmamasına dikkat çeken Balcı; “Yangınlara sadece baca temizliği sebebiyet vermiyor. Soba yakma şeklide çok önemli, mesela genellikle vatandaşlarımız şunu yapıyor. Karbonmonoksit zehirlenmeleri, yanan sobaya tekrar kömür atılmasından kaynaklanan veya çok yandı deyip havalandırma yerlerinin kapatılması, yanan sobanın üzerine kömürü torbayla koyup, altlarını ve boru kısmını kapatıyor ondan dolayı da karbonmonoksit zehirlenmesi yaşanıyor. Zaten baca bölümü kapalı olduğu için ve çekemediği için zehirlenmelere sebep oluyor. Soba yakma şekli çok önemli kömürü koyduğumuz zaman kovaya normal yanma şekli devam etmeli, üzerine ayrıca tekrar kömür koymamalı. Bir diğeri ise sıcak oldu diye sobanın hava alan bölümlerini tamamen kapatılmamalı en azından baca kısımları açık bırakılmalı. Diğer yangın sebeplerinden biri de elektrikli sobalardan kaynaklanan yangınlar. Genelde bu durum yalnız kalan, apart ve yurt tipi yerlerde meydana geliyor. Akşam dışarıdan evine geldiğinde elektrikli sobayı yakıyor ve yatağının yanına koyuyor ve bu şekilde gece yanmalara sebep olabiliyor. Doğalgaz kaçakları da yangın çıkmasına sebep olaylardan biri. Bu yıl müdahale ettiğimiz rakamlar ise şöyle. İlde, baca yangını sayısı 32, soba zehirlenmesi ise 2 olay yaşandı. İlçelerde ise toplamda, baca yangını 43 ve soba zehirlenmesi ise 4 olaya müdahale edildi” ifadelerine yer verdi.

Haber Merkezi

Editör: Özge Çelik