Isparta

Bakanlıkdan Çocuklara Büyük Yenilik

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı, çocukların psikolojik, sosyal, duygusal ve bilişsel gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla önemli bir yenilik sundu

Abone Ol

Ocak ayında imzalanan iş birliği protokolü kapsamında hayata geçirilen “Masal Masal Türkiye” mobil uygulaması, milyonlarca çocuğun Türk masallarına erişimini kolaylaştırıyor.

“Masal Masal Türkiye” Mobil Uygulaması

Yeni uygulama, çocukların Türk masallarını kolayca keşfetmelerine olanak tanıyor. Uygulama üzerinden masallar illere veya türlerine göre seçilebilirken, seslendirilmiş masallar da İstanbul Türkçesi ve yöresel ağızlarla dinlenebilir.

Uygulamanın Öne Çıkan Özellikleri

“Masal Masal Türkiye” uygulaması, zengin içerik ve teknik özellikleriyle dikkat çekiyor:

  • Çok Dilli Destek: Uygulama, İngilizce, Almanca, Fransızca, Arapça, Farsça, Rusça, İspanyolca ve Japonca gibi çeşitli dillerde çeviri ve seslendirme desteği sunarak, dünya çocuklarının da masallara erişimini sağlıyor.
  • Seslendirme Çalışmaları: 25 masal İstanbul Türkçesi ve 21 masal yöresel ağızlarla seslendirilmiş durumda. Ayrıca, işitme ve görme engelli çocuklar için erişilebilirlik çalışmaları yapılmış. Görme engelliler için 10 masal Braille alfabesiyle hazırlanırken, işitme engelliler için altyazı çalışmaları sürdürülmektedir.
  • Animasyon Versiyonları: Masalların animasyon versiyonlarının yapılması da planlanıyor.

Proje Kapsamındaki Diğer Etkinlikler

İş birliği protokolü çerçevesinde, bu yıl çeşitli tiyatro, kukla, müzik ve edebiyat etkinlikleri düzenlendi. Geleneksel Türk kültürünü yaşatmayı amaçlayan “Masal ve Meddah Şenliği” gibi etkinlikler gerçekleştirildi.

Masal Kitapları ve Eğitim Programları

Proje kapsamında, Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı tarafından hazırlanan “Çocuklar için Türk Masallarından Seçmeler” adlı 1.500 kitaplık bir set, çocuk bakım kuruluşlarına gönderildi. Ayrıca, 0-8 yaş arası çocukların bilişsel gelişimini desteklemek amacıyla çevrim içi ve ücretsiz “Masal Anlatıcılığı Eğitimi Kursu” sunulacak.