Isparta

BioNTech Kurucularından Kanser Aşısı

Kanser aşısı için tarih belli oldu 'Türk doktorlarından devrim niteliğinde buluş'..

Abone Ol

(BioNTech Kurucularından Kanser Aşısı: Tarih ve Gelişmeler)

BioNTech'in kurucu ortakları Prof. Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin, uzun süredir üzerinde çalıştıkları kanser aşısı için önemli bir tarih belirledi. Haftalık "Focus" dergisine verdikleri röportajda, ilk kanser aşılarının 2026 yılına kadar ruhsat alarak piyasaya çıkacağına inandıklarını açıkladılar.

Prof. Şahin, onlarca yıldır devam eden kanser araştırmalarının meyvelerini almaya başladıklarını ve şu anda bir akciğer kanseri türüne ve metastaz yapmış meme kanserine karşı antikorlar geliştirdiklerini belirtti. Ayrıca, bu yıl sonuna kadar on aşı adayının faz 2 veya faz 3 denemelerini sonlandırmayı hedeflediklerini ifade etti.

Klinik araştırmalarını sürdürdükleri toplam 30 kanser türü arasında cilt, bağırsak, rahim, prostat ve akciğer kanseri bulunuyor. Şahin, yapılan ilk ve ikinci deneylerde büyük başarı elde ettiklerini ve şu anda aşı geliştirme sürecinde olduklarını açıkladı. Önümüzdeki yıllarda geniş bir kanser tedavisi portföyüne sahip olmayı hedeflediklerini belirten Şahin, 2030 yılına kadar birçok kanser türünün daha erken tanınabilir ve tedavi edilebilir hale getirilmesini amaçladıklarını söyledi.

Prof. Türeci ise her hastanın kanser hücresinin farklı olduğunu ve buna odaklanarak bireyselleştirilmiş kanser tedavisi üzerinde çalıştıklarını ifade etti. İlerleyen yıllarda kemoterapiye ihtiyaç kalmayabileceğini vurgulayan Türeci, dijital teknolojiler ve yapay zeka kullanarak kanser araştırmalarını hızlandırdıklarını belirtti. Bu gelişmeler, tıp alanında büyük bir bilgi devrimine yol açtığını ve kanseri kontrol altına alma veya iyileştirme yolunda önemli adımlar atıldığını gösteriyor.