Lezzetin Adı; Yapağlı Alabalık
Dinar’a bağlı Yapağlı Köyünde bulunan Sınırlı Sorumlu Yapağlı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi yıllık ortalama 320 ton alabalık üretimiyle Türkiye’nin parlayan yıldızı haline geldi.
1994 yılında kurulan Yapağlı Köyü Alabalık Kooperatifi, 91 üyesiyle güven ve istikrara dayalı olarak ortaklık kültürünü geliştiren, dayanışma ve yardımlaşmayı pekiştiren yapısıyla adeta bir istikrar abidesi şeklinde örnek bir kooperatif olma özelliğini taşımaktadır.
Kooperatif hakkında bilgilendirmede buluna Yapağlı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Demirayak, alabalık yetiştiriciliği alanında başarılı ve örnek bir kooperatif olmanın gururunu yaşadıklarını söyledi.
BALIK YETİŞTİRİCİLİĞİNDE SU KALİTESİ ÇOK ÖNEMLİDİR
Balık yetiştiriciliğinde suyun önemine dikkat çeken Kooperatif Başkanı Demirayak; “Balığın besin tüketiminde, sindiriminde, solunum yapmasında ve daha rahat hareket edebilmesinde su kalitesi çok önemlidir. Su kaynağına dışarıdan başka bir etken olmaması, yağmur suyunun kaynak suyuna girmememsi, bulanık olamaması gerekir.
Ayrıca devamlı ve yeterli miktarda suyun olması büyük önem arz etmektedir. Tesiste üretim yaptığımız kaynak suynun oksijen değeri ve sıcaklık derecesi alabalığa uygun olduğu için sadece alabalık yetiştiriyoruz. Kaynaktan çıkan su doğrudan havuzlara girmektedir. Balığımızı lezzetli kılan etkenler bunlardır” dedi.
ÖRNEK BİR KOOPERATİF
2023 yılında Or-Köy destekleriyle yapılan 20 havuzla birlikte toplamda 200 adet havuza ulaştıklarını ifade eden Başkan Demirayak, “Daha önceki yıllarda üretimimiz yıllık ortalama 250 tondu. 2023 yılında yapmış olduğumuz yeni havuz yatırımımızla birlikte yıllık üretimimizi 320 tona çıkarmayı hedefliyoruz. Kooperatifçilikte kötü örnek çok, iyi örnek ise çok az. Yapağlı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi 30 yıldır güven istikrara dayalı büyümesini sürdürerek ayakta kalmıştır. Bu başarı çalışkan, üretime meyilli Yapağlı Köyü halkının başarısıdır” diye konuştu.
ÇOCUKLARIMIZA BALIK YEMEYİ SEVDİRMELİYİZ
Son olarak balık tüketiminin önemine değinen Yapağlı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Demirayak; “Balık tüketimi dünyada kişi başı 21 kilogram, Türkiye’de ise 7 kilogram. Bu çok düşük bir rakam. Hâlbuki sofraların en vazgeçilmezi balıketidir.
Omega3 deposu olan balığın faydaları saymakla bitmez. Düzenli olarak balık tüketmek bağışıklık sisteminin korunmasında, kemiklerin güçlenmesinde, hücrelerin onarılmasında ve kalp sağlığının korunmasında önemlidir. Ayrıca depresyon riskini azaltır. Balık özellikle çocukların zeka gelişiminde ve öğrenme kabiliyetlerin artmasında büyük katkı sağlamaktadır. O nedenle düzenli balık tüketilmesi ruh ve beden sağlığı açısından büyük önem arz etmektedir.”
Haber32 - Nadir Öngören