Isparta il genelinde 190 bin küçükbaş, koyun ve keçinin olduğunu dile getiren Isparta koyun-keçi yetiştiricileri birliği başkanı Hüseyin Sarıdaş, sürekli azalarak seyreden küçükbaş hayvancılığın son yıllarda kan kaybettiğini belirterek şunları söyledi. “ Sektörün cazibesini yitirmesi ve üretimin düşmesinin belli başlı sebeplerinden biriside, çobanlık mesleğinin giderek kaybolmasıdır. Özellikle taşra, köylerde aileler çobanlara kızını vermiyor, mesleği hor görüyorlar, birçok genç çoban arkadaşımızda çareyi başta Suriyeli olmak üzere yabancı ülkelerden şehrimize gelen ailelerin kızları ile evlenmekte buluyor. Üstelik sosyal güvencesi yok diye, çobanlık mesleğini bırakıp şehirlere göç eden arkadaşlarımız var. Yaklaşık 30 arkadaşımız işini bıraktı. Hal böyle oylunca, koyun ve keçi üretiminde sayı aşağıya doğru düşmeye başladı, bu mesleği yapan üretici birçok arkadaşımız ya işi bıraktı, ya da elindeki küçükbaş hayvan sayısını azalttı.” dedi.

KURTLARLA BAŞEDEMİYORUZ

Isparta koyun, keçi yetiştiricileri birliği başkanı Sarıdaş, son yıllarda kuraklık ve mevsim değişiklikleri ve buna paralel olarak özellikle sütçüler bölgesinde mermer ve diğer maden ocaklarındaki çalışmaların çoğalması doğanında dengesini bozduğunu belirterek şunları söyledi. “ Bu nedenle aç kalan kurtlar insanların ve hayvanların yaşadığı şehirlere ve köylere kadar indi. Birçok ilçe ve beldede son yıllarda yüzlerce küçükbaş hayvanımız kurt saldırısı ile telef oldu. Öyle ki bir çoban arkadaşımız sürünün yanına kadar gelen kurtların resimlerini bile cep telefonu ile çekebildi. Aç kalan kurtlar sadece sürüye değil insanlara da zarar verebilir korkusunu yaşıyoruz. Velhasıl kurtlar, çobanlarımız için tehlikeli olmaya devam ediyor” dedi.

ÇOBAN KÖPEĞİ YETİŞTİRECEKLER

Isparta'da Kopan Dev Kayalar Yola Düştü Isparta'da Kopan Dev Kayalar Yola Düştü

Isparta Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Sarıdaş, çobanların en yakın arkadaşı ve güvencesi olan Çoban köpeklerinin daha etkili ve koruyucu olması için yeni bir ırk geliştireceklerini ve bu köpekleri kurtlara karşı savunma mekanizmasını geliştirecek eğitimi vereceklerini belirterek şunları söyledi. “Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile bir protokol imzalayarak kangal ve çoban köpeğinden kırma yeni bir ırk oluşturarak bu köpeklerin sürüye aşina olması ve koruyucu özelliğini yakalayabilmesi için doğal ortamda yetiştireceğiz. Ziraat Fakültesinin bünyesinde kurulacak çiftlikte koyun ve keçilerle birlikte yaşayacak olan çoban köpeklerinin en büyük özelliği kurtla mücadele ve sürüyü koruma olacak” dedi.

Kaynak: IspartaManşet 

Editör: Ali Rıza Cesur