Isparta

Çalışma Hayatında Bir Yılı Dolduran Tazminat Alabiliyor

Değişen hayat koşulları ve artan ekonomik pahalılık sebebiyle emekli vatandaşlar, geçim sıkıntısı yaşadıkları için çalışma hayatına devam etmek zorunda kalabiliyor.

Abone Ol

Emekli maaşlarının yanı sıra iş yerlerinden alınan tazminatlar da büyük önem taşıyor. Emekli olup çalışmaya devam eden vatandaşlar, iki ayrı maaş alabilmenin yanı sıra iki tazminat hakkına da sahip olabiliyor.

Tamamlayıcı emeklilik sisteminin henüz devreye girmemiş olması ve mevcut emekli maaşlarının yetersizliği, bazı emeklilerin iş hayatına dönmesini zorunlu kılıyor. Orta Vadeli Program’a göre, tamamlayıcı emeklilik sisteminin 2024 yılının Ocak ayında yürürlüğe girmesi beklenirken, emekli olduktan sonra çalışmaya devam edenler hem emekli maaşı hem de çalıştıkları yerden maaş alabiliyor.

Ayrıca, bir yıl dolduktan sonra işten çıkarılan emekli çalışanlar ihbar ve kıdem tazminatını da alma hakkına sahip oluyor. Ancak, emekli çalışanın istifa etmesi durumunda tazminat hakkı bulunmuyor. Aynı iş yerinde emekli olduktan sonra çalışmaya devam edenler için kıdem sıfırlanıyor ve yeniden tazminat hakkı kazanmak için bir yıl beklemeleri gerekiyor