Yeni düzenlemeler, perakende ticaret, otomotiv, emlak ve cep telefonu sektörlerinde önemli değişikliklere yol açacak. Bu düzenlemeler, özellikle tüketici haklarını korumayı ve haksız fiyat artışlarını engellemeyi amaçlıyor.
Cep Telefonu ve Taşıt Satışlarına Taksit Düzenlemesi
2024'teki düzenlemeler kapsamında, fiyatı 25 bin lira üzerindeki cep telefonları için 3 ay taksit yapılmasına yönelik yeni bir düzenleme getirildi. Ayrıca, sıfır araçlar ve fiyatı 20 bin lira üzerindeki cep telefonları için de aynı taksit sınırlaması getirildi. Otomotiv sektöründe ise, taşıt satışlarında taksitlendirme aralıkları genişletilerek nihai fatura değerlerinin alt eşiği 400 bin liraya, üst eşiği ise 2 milyon liraya çıkarıldı.
Otomotiv Sektöründeki Düzenlemeler ve '6+6' Uygulaması
Motorlu kara taşıtlarının ticaretine dair yeni düzenlemelerle birlikte, distribütörler, ithalatçılar ve yetkili satıcılar için çeşitli kural ve yükümlülükler getirildi. Bu düzenlemeler arasında, tescilsiz motorlu kara taşıtlarının ticaretinin de kapsama alınması dikkat çekiyor. Ayrıca, elektronik ortamda yapılan ihalelerde güvenliği artırmak amacıyla, ihale süreçlerine ilişkin yeni kurallar getirildi.
Otomotiv sektöründe en çok merak edilen konulardan biri olan “6 ay-6 bin kilometre pazarlama ve satış kısıtlaması” uygulamasının süresi ise 1 Temmuz’a kadar uzatıldı. Bu tarihe kadar, satılan araçların 6 ay boyunca ya da 6 bin kilometreye kadar satılamaması gerektiği kısıtlaması devam edecek.
Fahiş Fiyat Artışı ve Stokçuluk Cezaları Artıyor
Ticaret Bakanlığı, haksız fiyat artışlarının önüne geçmek için cezaları artırma kararı aldı. Fahiş fiyat artışı cezasının üst sınırı 1 milyon liraya yükseltilirken, stokçuluk cezası ise 12 milyon liraya çıkarıldı. Ayrıca, bir takvim yılı içinde üç defa stokçuluk cezası alan iş yerlerinin 6 gün süreyle kapatılması söz konusu olacak. Bu düzenlemeler, haksız rekabetin ve fiyat manipülasyonlarının önüne geçmeyi amaçlıyor.
Perakende Sektörüne Yönelik Yeni Düzenlemeler
Perakende ticaret alanında ise ödeme sürelerine dair yeni düzenlemeler ve haksız ticari uygulamalara karşı önlemler alındı. Bunun yanı sıra, 250 metrekareden büyük satış alanına sahip zincir mağazalarda, glütensiz tatlılar, tuzlu atıştırmalıklar ve unlu mamullerin satışı zorunlu hale getirildi. 400 metrekareden büyük mağazalarda ise bu ürünlere glütensiz ekmek ve makarna gibi ilaveler de dahil edildi.