CHP Isparta Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Hikmet Yalım Halıcı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve bağlı kurumların bütçe görüşmelerine katıldı. Burada konuşma yapan Halıcı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’a dönerek “13 il daha teşvik kapsamına alınıyor fakat bu 13 il bu sefer Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırmaları (SEGE) kriterlerine göre belirleniyor. Yani 10 dolarla teşvik yasasında arzu ettiği yere giremeyen Isparta bu sefer SEGE kriterleri yüzünden elenmiş oluyor. Peki, Isparta'nın günahı neydi?” diye sordu.

Yalım Halıcı, burada yaptığı konuşmada Bakan Kacır’ın sunumuna atıfta bulunarak “Halıcılığın ihracat payının yüzde 5,8 arttığını ifade ettiniz. Gaziantep, İstanbul ve Uşak olarak gidiyor. Şöyle bir baktım; makina halıları, tufty halıları ve el halıcılığı ihracatta oranı artırmış. Peki, Isparta buranın neresinde Sayın Bakanım? Cumhuriyet döneminin en önemli eserlerinden biri Sümerbank ve Sümer Halı'dır. Isparta'daki Sümer Halı Fabrikası 28 Kasım 2008 tarihinde kapatıldı. Bir zamanlar halıcılıkla anılan Isparta'nın günahı neydi?” diye sordu.

Hikmet Yalım Halıcı’nın konuşmasında öne çıkanlar şunlar:

ISPARTA BÖLGEDE GERİDE BIRAKILDI

“Isparta Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırmaları (SEGE) kriterleri yüzünden elendi. Isparta'nın günahı neydi? Neden bu kriterler değiştirildi? Bakın, o günden bugüne bizle beraber ikinci pakette, ikinci teşvik paketinde kim var biliyor musunuz? Antalya, Kayseri, Konya, Mersin, Adana ve Denizli yani ekonomik büyüklük olarak Isparta'yla kıyaslanamayacak yerler arasında maalesef Isparta'nın yirmi iki yılı heba oldu gitti. Komşumuz Afyonkarahisar, Dinar ve bizim için de geçerli. Aramızda 60 kilometre mesafe var ama Isparta'ya yatırım yapmak yerine yatırımcılar yıllar içinde Afyon'u tercih ettiler çünkü 4'üncü bölgede, Burdur 3'üncü bölgede.”

Akrabasını Öldüren Şahsa 17 Yıl Hapis Akrabasını Öldüren Şahsa 17 Yıl Hapis

ISPARTA’NIN HAK ETTİĞİNİ ALMASINI İSTİYORUZ

“Isparta bu konuda bu kadar uzmanlaşmışken, hatta, yüz yıldan fazla süredir getirdiği bir birikimi varken neden Isparta halıcılıkta hak ettiğini alamamıştır? Ispartalı hemşerilerimiz sizden müjdeli haberler bekliyor. Türkiye’deki ihracatın daha da artarak devam etmesini temenni ediyoruz ama Isparta'nın da mutlaka bu halı ihracatında belli bir noktada olmasını istiyoruz. Teşvik yasasıyla ilgili de ‘Şehir-sektör eşleşmesi’ dediniz. Aslında bu biraz önce bahsettiğim halıcılıkla daha çok alakalı. Peki, bu şehir sektör eşleşmesi neden yirmi iki yıldır yapılamadı? İktidarınız döneminde en başta bu yaklaşımla yapılsaydı belki biz Isparta olarak mesela halıcılığı kaybetmemiş olacaktık. Yine, tıbbi aromatik bitkilerde, gül, lavanta, ada çayı, defne ve türevlerinde çok ciddi bir üstünlüğümüz var fakat sektörel teşvik olmadığı için Isparta bu değerlerini maalesef hızla kaybediyor. Isparta’nın hak ettiğini almasını istiyoruz”

Kaynak: Haber Merkezi