CNC İşlemede Maliyete Etki Eden Faktörler Nelerdir?

CNC işleme, üretim teknolojileri açısından birçok endüstrinin ayrılmaz bir parçasıdır. Kimi zaman diğer üretim teknolojilerine kıyasla çok daha hesaplı bir konumda olan talaşlı imalat, projenizin ihtiyacına bağlı olarak görece yüksek üretim maliyetlerine sebebiyet verebilir. Bu yüzden üreticiler ve işletmeler, üretim maliyetlerini optimize etmenin yollarını ararlar. Maliyetleri düşürmeden önce CNC işleme ile üretim sürecini, tasarım iyileştirmelerini ve maliyete etki eden çeşitli faktörleri anlamalısınız.

İş parçalarının üretilebilirlik analizleri yapıldıktan sonra nihai ürünün yüzey kalitesi, ölçü toleransı, delik derinliği gibi teknik özelliklere bağlı olarak üretime en uygun tezgah ve operasyon seçimi zamandan ve maliyetten kazanç sağlamanıza yardımcı olur. Bu yazıda sizin için bu faktörlerden bahsedeceğiz.

1. Üretim Miktarı

Bir siparişteki CNC parçalarının sayısı toplam maliyeti etkiler. Parça kalitesi ne kadar yüksek olursa işleme maliyeti de o kadar yüksek olur; ancak üretim adedini artırmak her zaman daha avantajlı olacaktır. Büyük hacimli siparişler toplam maliyeti artırır, ancak birim fiyatı düşürür. Bu yüzden orta ve yüksek hacimli siparişler için görece düşük maliyetlere sahip bir üretim teknolojisidir.

2. Uygun Malzeme Seçimi

Seçeceğiniz malzemenin toplam döküm maliyeti ve ne kadar kolay işlenebilir olduğu CNC işleme üretim maliyetlerini ciddi oranda etkiler. Ham madde fiyatları seçilen malzemeye özel maliyetlerdir. Metal veya plastik malzeme seçimine göre fiyatlar ciddi farklar gösterebilir. Ayrıca işlenmesi zor olan malzemelerin daha maliyetli malzemeler olduğunu da hesaba katmanız gerekir. Parçalarınız seçeceğiniz malzemeye göre ek yüzey işlemleriyle iyileştirilebilir. Bu durum, zorlu ortamlara karşı dayanıklılık ve estetik görünüm sağlarken maliyetlere doğrudan etki eder.

3. Başlangıç-Kurulum Maliyetleri

Bu maliyetler iyi planlanmışsa genellikle sonradan değişmez. Tasarım dosyalarını hazırlama ve ürün planlama maliyetlerini karşılamak üzere önceden hesaplanmalıdırlar. Düşük hacimli üretimler için kurulum maliyetleri önemli olabilir.

Bazı CNC ile işlenmiş parçalar, dar toleranslar veya ince duvarlar gibi özel gereksinimlerle birlikte gelir. Bunlar genellikle belirli takımlar, daha fazla ve ek işlem adımları ile daha düşük işleme hızları gerektirir. Projenizin gereksinimlerine bağlı olarak 3 eksen CNC işleme merkezleri daha uygun maliyetlere sahipken, kompleks yapıdaki parçaları rahatlıkla işleyebilen 5 eksen CNC işleme merkezleri oldukça hızlı, işlevsel; fakat yüksek maliyetli makinelerdir. Tüm bu faktörler, sonuçta maliyeti artıran işleme süresini etkileyebilir.

4. İşleme Süresi

Talaşlı imalat söz konusu olduğunda genellikle birincil faktör; işleme süresi ve makinenin işleme kabiliyetleridir. Üreteceğiniz bir parçanın işleme süresi ne kadar uzun sürerse üretim maliyetlerinizin büyük ölçüde artacağını hesaba katmalısınız. Tezgah ve ekipman seçiminin yanı sıra malzeme işlenebilirliği, tasarım ve boyut detayları da doğrudan işleme süresini etkileyen faktörlerdendir.

4. Tasarım ve Parça Geometrisi

Parça geometrisine ve fonksiyonuna bağlı olarak dar toleranslar veya ince duvarlar gibi özel gereksinimlere ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu faktörler de belirli takım tezgahları, ek işlem adımları veya ekstra işleme süresi gerektirir.

Gördüğünüz gibi CNC işleme teknolojisi, imalat ve birçok endüstri için geniş bir hizmet alanı oluşturuyor. Bu yazıda talaşlı imalat maliyetlerini hesaplarken, projelerinizde dikkat etmeniz gereken tüm faktörlerin birbirleriyle nasıl bağlantılı olduğunu ve bu faktörlerin üretime başlanmadan önce incelikle hesaplanmalarının ne denli önemli olduğunu anlatmaya çalıştık.

CNC işleme hakkında daha fazla bilgi veya fiyat teklifi almak isterseniz https://www.tridi.co/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

En Düşük Memur Maaş Zammı 2025’te Ne Kadar Olacak? En Düşük Memur Maaş Zammı 2025’te Ne Kadar Olacak?

Editör: Haber Merkezi