Deprem felaketinin ardından 40 bini aşkın vatandaş hayatını kaybederken 100 binin üzerinde depremzede enkazın altından yaralı olarak kurtuldu. Çok sayıda çocuk ise ailesini ve yakınlarını kaybetti. Depremde ailesini kaybeden çocukları evlat edinmek isteyen ya da onlara koruyucu aile olmak isteyenler ise sıraya girdi.

Deprem en çok da onları etkiledi, enkazların altından sağ kurtuldular ama anne ve babalarını kaybettiler. 1788 refakatsiz çocuktan 1225’i ailesine teslim edilirken, kalan 563 çocuktan bir kısmı hastanelerde tedavi ediliyor. Bir kısmı ise bakanlık bünyesindeki kuruluşlarda barınıyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da enkaz altından sağ olarak çıkarılan ancak ailesi olmayan çocukların evlat olarak alınabileceğini ve koruyucu aile olunabileceğini açıkladı. Evlat edinmek ve koruyucu aile olmak isteyenlerin yakından takip ettiği süreci Aile ve Sosyal Hizmetler Isparta İl Müdürü Yakup Kütük anlattı.

Depremde ailesini kaybeden çocukların sahipsiz bırakılmadığını söyleyen Aile ve Sosyal Hizmetler Isparta İl Müdürü Yakup Kütük, " Depremde ailesini kaybeden çocuklar bizim alanımız. Bu konu bakanlığımız bir açıklama yaptı. Sosyal medya ve kendi platformlarında duyurularını yaptı. Şundan insanlarımız emib olsunlarki depremde yakınlarını kaybetmiş biz bunlara teknik olarak refakatsız çocuklar diyoruz. Yani sahibi olmayan, annesi, babası, akrabası yani ilk etapta kimsesi olmayan çocuklar diyoruz. Herkes müsterih olsunki bu çocuklar Sağlık Bakanlığı ve Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın yapmış olduğu diyolog ve kurmuş olduğu networkle kesinlikle sahipsiz değiller. Sosyal medya ve dışarıdaki bilgi kirliliğinde ki gibi bu çocukları birileri alıyor gibi kesinlikle böyle bir şey söz konusu değil. Buna asla müsaade etmeyiz. İlk etapta AFAD göçük altından çocuklarımızı çıkardığında Sağlık Bakanlığına teslim ediyor. Sağlık Bakanlığı bu çocuklara hastanelerde tedavi süreçlerine başlıyor ve tedavi süreci başladıktan sonra çocuklarımız kayıt altına alınıyor. Göçük altından çıkarıldığı andan itibaren kayıt altına alınan çocukların tedavileri bittikten sonrada asla hastaneye kim gelirse gelsin ben amcasıyım,dayısıyım, nenesiyim, halasıyım, komşusuyum bu çocuklar kimseye verilmiyor. Bu çocukların verileceği tek adres Aile Sosyal İl Müdürlüğü Yetkililerine teslim edilecek. Biz bu çocukları alıyoruz ve aldıktan sonrada, biz kendi kuruluşlarımızla bu çocukların bakımını üstleniyoruz." dedi.

Depremzede çocukları evlat edinmek için yoğun bir talep olduğunu belirten İl Müdürü Yakup Kütük, “Bizim bu çocuklarla ilgili uygulayacağımız hizmet koruyucu ailelik. Bizim şu andan itibaren telefonlarımız kilitlenmiş durumda , insanlarımız çok duygulu. Ben bu vesile ile hem Türkiye’deki hem Isparta’daki ve Isparta dışında yaşayıp bizi arayında var koruyucu aile olmakla ilgili bize çok yoğun müracaat var. Biz bu anlamda koruyucu aile olmak isteyenlere bir formumuz var, isimlerini, soy isimlerini koruyucu aile olmak bir aile işi olduğu için tek başına müracaatlar olmuyor. Eşler gelecekler müracaat edecekler ama biz bunu telefonlada kayıt altına alıp zaten davet ediyoruz. Bizim koruyucu aile birimimiz var. Bunların kayıtlarını alıyoruz ve bekliyoruz.”dedi.

İşverene Bin TL Destek Sağlanacak İşverene Bin TL Destek Sağlanacak

Isparta'da deprem bölgesinden gelen refakatsiz çocuğun bulunmadığını söyleyen İl Müdürü Kütük “Şu anda bize deprem bölgesinden gelen refakatsız çocuğumuz yok. Ama bundan sonra gelmeyecek anlamında değil. Çünkü çok uzun sürecek bir süreç bu süreçler. Ama çocuklarımız kimsesizde değil, yalnızda değil. Biz varız, devlet var, Aile Sosyal Hizmetler var, Aile Sosyal Hizmet İl Müdürlükleri var, koruyucu aile olacağım diye müracat eden bir sürü insanımız var. Onun için biz bu çocuklarımız için en iyisini müracaat eden ailelerimizle beraber belirleyip, çocukları hepsini bir yuva sahibi yapmaya çalışacağız.” Şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi