Isparta

Depreme Dirençli Isparta için eyleme geçme zamanı

6 Şubat tarihinde yaşanan deprem felaketinden sonra,  Vali Aydın Baruş’un üzerinde hassasiyetle  durduğu  depreme dirençli Isparta için oluşturulan 39 maddelik eylem planında bir an önce harekete geçilmesi bekleniyor.

Abone Ol

6 Şubat 2023 tarihli Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 50 bini aşkın vatandaşın yaşamını yitirdiği, 680 bine yakın konutun hasar gördüğü asrın felaketi sonrası birinci derece deprem bölgesinde yer alan ilimizin depreme dirençli hale getirilmesi için 13-14 Haziran 2023 tarihleri arasında “Depreme Dirençli Isparta Çalıştayı” gerçekleştirildi. 

Vali Aydın Baruş’un üzerinde hassasiyetle durduğu, Çalıştay sonrası 39 maddeden oluşan Eylem Planlarına son şekli Mayıs ayında yapılan toplantıda verilmişti. Vali Baruş ‘Depreme hazırlıklı olmak vatandaşlarımızın can ve mal emniyetini korumak için çok ciddi çalışmalar yapılması gerekiyor. Depremin ne zaman geleceği belli değil. Birinci derece deprem bölgesiyiz. Gerek kamu binalarının gerekse vatandaşlarımıza ait binaların dayanıklı olması gerekiyor ki Allah muhafaza yarın başımıza bir deprem geldiğinde biz de bir yıkıma uğramayalım ve vatandaşlarımız can ve mal kayıplarına uğramasınlar, temel amacımız bu” açıklamasında bulundu.  Şimdi bu eylem planlarının bir an evvel hayata geçirilmesi bekleniyor.

EYLEM PLANINDA NELER VAR?

39 Maddeden oluşan o eylem planında eğitim öncelikli konu. Bu kapsamda Kamuda kendi yapılarını yapan, denetleyen ve ruhsat veren kamu mühendis ve mimarların eğitimi, Yapı denetim kuruluşları teknik personellerinin eğitimi, Serbest piyasada, yapı sektöründe çalışan mimar ve mühendislerin eğitimi, Mevcut binaların hızlı değerlendirilmesinde görev alacak mimar ve mühendislerin eğitimi, Yapı müteahhitlerinin teknik, mali ve hukuki sorumluluk eğitimi, Şantiye Şeflerinin Eğitimi, Kentsel dönüşüm ve deprem etkisinde yapı güvenliğine ilişkin vatandaşa yönelik eğitim ve bilgilendirme faaliyetleri, ustaların beton, kalıp, demir konusunda eğitimi yapılacak

BELEDİYE BÜNYESİNDE ZEMİN LABORATUVARI

KURULACAK DENETİMLER ARTIRILACAK

Eylem planı dahilinde Isparta zemine ilişkin bilimsel araştırma yapılacak ve projeler hazırlanacak, Isparta Belediyesi bünyesinde zemin laboratuvarı kurulacak, Güçlendirme yapılması halinde kira yardımı yapılması teklifi kentsel dönüşüm başkanlığına iletilecek. Yerel yönetimler tarafından harçlar açısından kentsel dönüşüm desteklenecek. Deprem simülasyon tırı ile deprem farkındalığı artırılacak. Kentsel dönüşüm strateji belgesinin hazırlanması çalışmaları hızlandırılacak. Isparta modeli hızlı değerlendirme yöntemi uygulanarak mevcut yapılarda tespit çalışmaları yürütülecek. Ruhsat ve proje onayı yapan birimlerin kapasitesinin artırılacak, talep edilen mevzuat değişiklikleri Bakanlığa iletilecek, Yapı sektörüne ilişkin  firmaların denetimi artırılacak.