Deri Eşyanın Orijinalliği Nasıl Anlaşılır?

Deri eşyalar uzun ömürlü olmalarından ve kullanım kolaylıklarından dolayı yıllardır tercih edilmekte. Üretim malzemesi farklı olan diğer ürünlere kıyasla daha pahalı olan bu ürünlerin orijinal olup olmadığını anlamak, kârlı bir alışveriş için önemli bir nokta olmakta. Deri ürün satışı yapan markalardan biri olan gon.com.tr’den İlhan Yücel, deri eşyaların orijinalliğinin nasıl anlaşıldığını detaylandırdı.

Gerçek Deriyi Anlamak İçin Bazı İpuçları Mevcut

Gerçek deriyi anlamanın bazı ipuçları olduğundan söz eden Yücel, bunları şöyle aktardı:

  • Gerçek deri suni deriye göre daha pahalıdır. Bunu alışveriş yapan birçok tüketici farkında. Fakat yine de değinmekte fayda var. Çünkü bazen uygun fiyatlı alışveriş yapmak isterken gerçek deri iddiası ile suni deri satın alınmakta ve sonrasında da pişmanlık yaşanmaktadır.

Aile hekimlerinden rapor artık ücretli alınacak Aile hekimlerinden rapor artık ücretli alınacak
  • Gerçek deri suyu emer. Özellikle kadın ya da erkek deri ayakkabı modellerinde bu yanılgı yaşanmaktadır. Eğer ayakkabının üzerine bir miktar su damlatılırsa ayakkabının suyu emdiği görülecektir. Suni deri de ise su akar. Bu yüzden yoğun yağmurlu ve karlı günlerde hakiki deri ayakkabı giyilmemelidir.

  • Gerçek deri yumuşak bir yapıya sahiptir. Dokunulduğunda o yumuşak yapı kolaylıkla anlaşılmaktadır. Fakat suni deri aynı hissiyatı yaşatmaz.

  • Hakiki deriyi anlamaktaki bir diğer püf nokta ise kokudur. Suni deri ve hakiki deri arasında belirgin bir koku farkı var. Gerçek deri küflü bir kokuya sahipken suni deri plastik bir kokuya sahip olmakta.

  • Gerçek deri üstünde iz kalır. Özellikle kadın, erkek deri cüzdanı ya da kadın deri çanta modellerinde bu püf nokta oldukça kullanışlı. Çantanın ya da cüzdanın üstüne el ile uygulanan baskı sonucunda yüzeyde iz kalıyorsa ve bir süre geçmiyorsa ürünün gerçek deri olduğu anlaşılabilir.

  • Hayvan derisi de insan derisi gibi kusursuz değildir. Alınacak ürünün yüzeyine detaylı bakıldığında gerçek deri ise bir miktar kusurlu ve gözenekli olduğu fark edilir. Fakat suni derilerde aynı şey söz konusu değil, tamamen pürüzsüz bir yüzey vardır.

  • Hakiki deriyi anlamak için bükme testi denilen bir test var. Fakat test edilen ürünün kalitesine bağlı olarak çok tercih edilmemektedir. Alınacak ürün büküldüğünde eğer bükülen yüzeyde ufak renk değişiklikleri ve kırışıklıklar bir süre için kalıyorsa ürün hakiki deridir. Fakat suni deride kırışıklık ve renk değişimi oluşmaz ya da eğer ürün kalitesiz ise kalıcı çatlaklar meydana gelebilir.

  • Son olarak ise ürünün gerçek deri olduğuna dair marka tarafından ürün etiketinde kesin bilgi verildiğinden emin olmak gerekli. Eğer direkt olarak hakiki deri, gerçek deri ya da hayvansal ürün kullanılmıştır gibi ifadeler yer almıyorsa ürün gerçek deri değildir.

  • Ek olarak gerçek derinin de bitkisel tabaklama yapılarak elde edilebilecek farklı renk seçenekleri mevcuttur. Yani farklı renklerin olması gerçek deri ile suni deriyi ayırmak için bir özellik değildir.

Editör: Haber Merkezi