Isparta

Doğal Doğum, Annenin Hızlı İyileşmesini Sağlar

Yalvaç Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dilşad GÖKTAŞ, 1-7 Ekim Normal Doğum Haftası nedeniyle, normal doğum ile bilgi verdi.

Abone Ol

Dr. Göktaş, konuyla ilgili şu bilgileri verdi: 

“Normal doğum 38. ile 42. gebelik haftalarının içinde kendiliğinden başlayan kasılmalarla birlikte bebeğin doğum kanalından genellikle baş geliş şekilde dünyaya gelmesini sağlayan doğal ve fizyolojik bir süreçtir. Anne ve bebek açısından riskli sayılabilecek bazı tıbbi durumlar haricinde önerilen en sağlıklı doğum türüdür. Günümüzde sezaryen doğumun daha kolay olduğunun düşünülmesi, annenin çok acı duyacağını düşünmesi ve çevreden duyulan doğum hikayeleri sebebiyle normal doğum yerine sezaryene yönelen annelere normal doğumun avantajları, anne ve bebek açısından daha güvenilir ve sağlıklı olduğu anlatılmalıdır.

Normal doğumda doğum süresi sezaryene kıyasla daha uzun olsa da doğum sonrası iyileşme süreci anne için çok daha kısa sürmektedir. Sezaryen doğumlardaki enfeksiyon ve çeşitli komplikasyonlar görülme riski normal doğuma göre daha fazladır. Normal doğumdan sonra annenin hastanede kalış süresi daha kısadır ve doğum sonrası ağrıları sezaryendeki kadar şiddetli olmaz.

Anne bebeği ve kendisiyle daha rahat ilgilenebilir, bebekle erken temas anne sütünün daha hızlı gelmesini sağlar ve böylelikle bebeğini hemen emzirmeye başlayabilir.

Normal doğum esnasında bebek doğum kanalından geçerken bağışıklığını arttıracak bakterilere maruz kalır ve bağışıklığı desteklenir. Akciğerlerindeki amniyotik sıvının doğum kanalında ilerlerken ciğerlerinden atılması da bebeğin doğduktan sonra daha kolay nefes almasını sağlar. Solunum sıkıntısı yaşama riski daha az olur. Annesi daha çabuk iyileşen bebek anneyle daha erken buluşur ve aralarındaki bağ güçlenmeye başlar. Bebek memeyi daha kolay bulur. Yoğun bakımda kalma olasılıkları çok daha düşük olup eve daha erken gider. Yani normal doğum bebeğin hayata adaptasyonuna olumlu katkılar sağlayan bir süreçtir.

Bütün bu saydığımız nedenlerden ötürü hastanemizde de normal doğum desteklenmektedir. Anne adaylarına gebe okulumuz vasıtasıyla hem gebelik sürecine dair hem de doğuma dair bilgilendirmelerde bulunmaktayız. Anne adaylarının doğum süreçlerinin en iyi şekilde yönetilmesi için anne ve bebek dostu hastane unvanları olan hastanemizde mümkün olan en iyi hizmeti vermekteyiz.”