Isparta’da örtü altı domates yetiştiriciliğinin merkezi Deregümü’de domates hasadında sona gelindi.

Örtü altı domates üretiminin merkezi Deregümü’de domates bu sene yüz güldürmedi. İhraç değeri yüksek  olan  aynı zamanda  iç piyasada da tüketilen  Deregümü domatesini bu sezon hastalıklar vurdu.  15 bin tonun üzerinde hasat yapılan köyde verim bu yıl 10 bin ton civarında kaldı.

BU SEZON HASTALIKLARLA

MÜCADELE  ETTİK

AGD Tarım Sahibi Ali Toprakçı hasat sezonunu değerlendirdi.  Dikimle birlikte zaten artan maliyetlerin üreticiyi yorduğunu kaydeden Toprakçı  “Bu sene dikimleri yaptıktan sonra hiç ummadığımız şekilde hastalıklar meydana geldi. Üreticiler sezon başı ve ortasında söküm yapmak zorunda kaldı veya hastalıkla mücadele için aşırı masraf yaptı. Her sezon 15 bin ton domates olurdur bu sene 10 bin tonun  aşağısında kaldı. Fiyatlar Ağustos 15’ine kadar güzel gitti. Ama bu tarihle eylül başına kadar 11 lira civarına düştü.  Domatesin yoğun zamanı olduğu için ortalama fiyatı düşürdü. Şimdi ise 18-20  lira bandında ama domates hasadının 3’te 2’si bitti. Verim az olunca üretici bu yıl para kazanamadı. Sadece bu bölge değil başka bölgelerde de  hastalık nedeniyle verim düşük kaldı. Domatesde artık eski üretim yok önceden tuta, güve ilacıyla sezonu bitirirdik. Ama şimdi akla gelmeyecek virüsler hastalıklar arttı. Buna bağlı masraflar arttı. İşçilikle de ilgili sıkıntılar var. Geçtiğimiz yıllarda işçi, maliyeti 5’te birken , şimdi 4’te bire çıktı. Artık Suriyeliler de bize ortak olmaya başladı. Çünkü işçi bulamıyoruz.   Yarısı gübre ilaç maliyeti kalan çeyrek üreticiye kaldı. Rekolte az olduğu için üretici bu yıl kazanamadı.  Şu anda domatesi iç piyasaya veriliyor. Çoğunlukla İzmir’e gönderiliyor. Bu yıl hastalıktan dolayı şikayetler de aldık” dedi.

700 DÖNÜMDE ÖRTÜ ALTI ÜRETİM

Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk da yaklaşık 700 dönüm üzerinde Deregümü’de domates üretimi yapıldığını belirterek hasadın yüzde 80’inin tamamlandığını söyledi. Bu yıl hastalık nedeniyle verimin 10 bin ton bandına düştüğünü kaydeden Selçuk “İlde Kuleönü, Yalvaç Çetince, İslamköy’de de örtü altı domates üretimi yapılıyor. Hasat devam ediyor. Fiyatlar 18-20 bandında. Isparta gül, lavanta barbunya üretiminde ilk , kesme çiçekte 2. Sırada. Domates de önemli bir üretime sahibiz. Pek çok ürün yelpazesine sahi Isparta bu anlamda bir tarım ili. Tüm üreticilerimize ve işçilerimize teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Meriçbey Jersey Süt Mağazası Açıldı Meriçbey Jersey Süt Mağazası Açıldı

Muhabir: Özge Çelik