Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Yalvaç Meslek Yüksekokulu’ndan Dr.Öğr.Üyesi Bülent Özgül, Yalvaç OSB için önem taşıyan “Yatırımlarda Devlet Yatırımları Hakkında Karar”da değişiklik yapılması önerisini yeniden gündeme taşıdı.
Yalvaç Organize Sanayi Bölgesi’nde yatırım yapmak üzere 20 bin metrekare yer talebinde bulunan WELTEW Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Balcı tarafından yeniden kamuoyu gündemine taşınan alt bölge desteklerinden yararlanan ilçeler ile ilgili düzenlemenin değiştirilmesi talebi üzerine bir açıklama yapan Özgül, “Biz bu konuyu 2022 yılı Mayıs ayında kamuoyu gündemine taşımıştık. Yalvaç OSB’ye yatırımcı çekmemiz ve yatırımların sürdürülebilirliği açısından büyük önem taşıyan teşvik düzenlemesindeki “alt bölge desteklerinden yararlanan ilçelerdeki OSB’de yapılan yatırımların iki alt bölge desteklerinden yararlanabilmesi” hükmünün değiştirilmesi konusunu hem kamuoyu gündemine getirmiş hem de Cumhurbaşkanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TBMM, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulu’na dilekçe ile başvurmuştum.
O dönemde Yalvaç TSO Başkanımız Yalçın Kurucu da, bir resmi yazıyla konuyla ilgili başvuruda bulunmuştu. Bizim bu girişimlerimiz, siyasi destek bulamadığımız için ne yazık ki hedefe ulaşamamış ve bu düzenleme aynı şekliyle yürürlükte kalmaya devam etmektedir.
Yalvaç OSB’de yatırımcıya arazi tahsisi aşamasına yaklaşılan şu günlerde, işi en iyi bilen yatırımcıların konuyu yeniden gündeme taşımasının kıymetli olduğunu düşünüyorum. Yalvaç’ımızın yetiştirdiği en önemli sanayicilerden olan Sayın Mustafa Balcı’nın yatırım kararını müjdelediği açıklamasında, bu hususla ilgili düzenleme yapılması için harekete geçilmesi çağrısında bulunması önemlidir.
Bugün siyasi anlamda Yalvaç’ın elinin daha güçlü olduğu bir ortamda, bu konuyu yeniden masaya yatırmak ve gerekli girişimleri gerçekleştirmek gereklidir diye düşünüyorum.” dedi.
Özgül konuyla ilgili olarak atılması gereken adımlarla ilgili şu açıklamayı yaptı:
“İlçemiz Yalvaç’ta hayata geçirilmesi için çabaların sürdürüldüğü Yalvaç Organize Sanayi Bölgesi’nin yatırımcı çekebilmesi bakımından Cumhurbaşkanlığı’nca yayımlanan “Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar” kapsamında OSB bulunan ilçeler için sağlanan pozitif desteğin kapsamının genişletilmesi gerekmektedir. Yalvaç gibi OSB bulunan ilçelerin, bulunduğu ilin iki alt bölgesi desteklerinden yararlanabilmesi için söz konusu kararın ilgili maddesinin düzenlenmesi gerekmektedir.
Yalvaç, Isparta’nın OSB bulunan tek ilçesidir. Kalkınma ve gelişmişliğin ilçeler bazında yayılması amacını güden 21 Ağustos 2020 tarihli Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar’ın, bu amaca göre düzenlenmesi sağlanırsa, Yalvaç Organize Sanayi Bölgesi’nde yapılacak yatırımlar için, Isparta ilinin bulunduğu 2. Bölge desteklerinin iki alt bölgesi olan 4. Bölge desteklerinden yararlanmak mümkün olacaktır. Yani, yıllardır tartıştığımız dibimizdeki Afyon’un 4. Bölge desteklerinden yararlanması imkanı, Yalvaç OSB’deki yatırımlar için de geçerli olacaktır.
Bu düzenleme ile sadece Yalvaç değil, OSB’si olan ancak alt bölge desteklerinden yararlanacak ilçeler listesinde bulunmayan tüm ilçeler pozitif bir destekle yatırımcı çekme konusunda avantajlı olacaktır. Yalvaç’ın en önemli gündem maddesinin işsizlik olduğu göz önüne alındığında, Yalvaç OSB’ ye yatırımcı çekebilme imkanını arttıracak bu düzenlemenin çok önemli olduğu ortadadır. Gündemimizdeki işsizliğin azaltılması bakımından Yalvaç’taki tüm kurum ve kuruluşlarla vatandaşlarımızın bu konuyu gündeme taşıması ve taleplerinin ilk sırasına bu düzenlemeyi koyması önem taşımaktadır. Boş oturup sadece şikayetçi olmak yerine de, bu konuda girişimde bulunmak için kurumlarımızı, siyasetçilerimizi ve tek tek tüm vatandaşlarımızı harekete geçmeye davet ediyorum.
Yalvaç OSB’nin hayata geçmesinin ardından yatırımcı çekebilmesi bakımından önemli olan bu sorunun ortadan kaldırılabilmesi bakımından mevcut yönetmelikte küçük bir düzenleme yapılması yeterli olacaktır.
21 Ağustos 2020’de Resmi Gazete’de yayımlanan “Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar”ın “Alt bölge desteğinden yararlanacak yatırımlar” başlıklı 18. maddesinin 5. fıkrasında şu düzenleme yapılmıştır: “(5) (Ek:RG-21/8/2020-31220) Bölgesel teşvik uygulamaları kapsamında, EK 7’de yer alan 1 inci,2 nci, 3 üncü ve 4 üncü bölge illerinin ilçelerinde gerçekleştirilecek yatırımlar ilçenin bulunduğu ilin bir alt bölgesine sağlanan bölgesel desteklerden; söz konusu ilçelerin organize sanayi bölgelerinde veya endüstri bölgelerinde gerçekleştirilecek yatırımlar ise bulunduğu ilin iki alt bölgesine sağlanan bölgesel desteklerden yararlanır.”
Bu düzenlemeye göre, kararda sayılan listedeki illerde alt bölge desteklerinden faydalanacak ilçeler listesinde bulunan ilçelerin organize sanayi bölgelerinde veya endüstri bölgelerinde gerçekleştirilecek yatırımların, bulunulan ilin iki alt bölgesine sağlanan bölgesel desteklerden yararlanma imkanı sunulmuştur.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın SEGE verilerine göre oluşturulan listeye göre, Isparta ilimizde alt bölge desteklerinden yararlanacak ilçelerin (Şarkikaraağaç, Aksu, Gelendost, Atabey, Senirkent, Yenişarbademli ve Sütçüler) hiçbirinde organize sanayi bölgesi bulunmamakta, alt bölge desteklerinden yararlanacak ilçeler arasında bulunmayan Yalvaç ilçemiz ise, Isparta ilinde OSB bulunan tek ilçedir ve bu listede yer almamaktadır.
SEGE (Sosyo Ekonomik Gelişmişlik Endeksi) verileri, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından resmi verilere dayalı olarak hazırlanmış verilerdir ve değiştirilmeleri şu haliyle mümkün değildir. Dolayısıyla, Yalvaç’ın alt bölge desteklerinden yararlanması için bu listeye alınması talebimizin karşılık bulması olanaklı görünmüyor.
Hazırlanan kararın hedefinin, ilçeler bazında yatırımların arttırılması göz önüne alındığında, OSB bulunan ilçelere pozitif bir ayrımcılık yapılmasının niyetlendiği görülmektedir. Bu bakımdan söz konusu düzenlemenin ilgili fıkrasının OSB bulunan ilçelerin, alt bölge desteklerinden faydalanan ilçeler listesine alınarak iki alt bölge desteklerinden yararlanacak şekilde revize edilmesi, ilçelerde OSB’lere yatırım çekilebilmesi bakımından büyük fayda sağlayacaktır.
Mevcut haliyle ilçelerde kurulu bulunan 199 OSB’den sadece 25 tanesi bu düzenleme kapsamında teşvik elde edebilmekte şansına sahip olmakla beraber, bunlardan sadece 10 tanesi aktif şekilde faaliyettedir.
İlçelerdeki OSB’lere yatırımcı çekmek için yapılan bu düzenlemenin toplam ilçe OSB’lerinin sadece %12,5’ine avantaj sağlayıp geri kalan 174 tanesinin bu imkandan yararlanamaması, düzenlemenin amacına da uygun değildir.
Bu bakımdan söz konusu kararın ilgili maddesinin aşağıdaki şekilde değiştirilmesini teklif etmeliyiz ve bunun hayata geçirilmesi için talepte bulunmalıyız:
“Bölgesel teşvik uygulamaları kapsamında, EK-7’de yer alan 1 inci, 2 nci, 3 üncü ve 4 üncü bölge illerinin ilçelerinde gerçekleştirilecek yatırımlar ilçenin bulunduğu ilin bir alt bölgesine sağlanan bölgesel desteklerden; söz konusu ilçelerin organize sanayi bölgelerinde veya endüstri bölgelerinde gerçekleştirilecek yatırımlar ise bulunduğu ilin iki alt bölgesine sağlanan bölgesel desteklerden yararlanır. Söz konusu listede alt bölge desteklerinden yararlanacak ilçeler arasında yer almayan, ancak sınırları içerisinde organize sanayi bölgesi veya endüstri bölgesi bulunan ilçelerin organize sanayi bölgesi veya endüstri bölgelerinde gerçekleştirilecek yatırımlar da bulunduğu ilin iki alt bölgesine sağlanan bölgesel desteklerden yararlanır.”
Yalvaç olarak bu değişikliği de tek başına geçirmeye kalkışmak yerine, aynı durumdaki 174 OSB ile birlikte hareket etmemiz sonuç almamızı kolaylaştırabilecektir.
Zira, tek bir ilçenin gücüyle yönetmelik maddesini değiştirmek yeterli olmayabilir, ama yanımızda 174 OSB’nin bulunduğu ilçeleri de alırsak bu düzenlemenin hayata geçirilmesi daha kolay olabilecektir.
Bu noktada, siyasi, bürokratik ve sivil toplum kuruluşlarımızın yöneticilerinin ortaklaşa bir çalışma yürütmesi sonuç almamız için önem taşımaktadır.
Yalvaç Organize Sanayi Bölgesi’nin faaliyete geçmesinin yanı sıra yatırımcı çekilmesi ve yatırım cazibesinin yükselmesi açısından bu adım da çok önemlidir, inşallah konunun yeniden gündeme taşınması bu konu da adım atılmasına vesile olur.”