Arıkan, ilkokul yıllarından itibaren fırında çalışmaya başladığını ve zorlu şartlarda bile ekmek üretmeye devam ettiklerini söyledi.

Arıkan, "Baba mesleği olduğu için küçüklükten beri fırıncılık yapıyorum. İlkokula giderken elemanımız olmazdı, babam akşamları beni fırına götürürdü. O zamanlar miniyeti (ekmek hamurlarının konduğu tahta kalıp) zar zor kaldırır babama verirdim, ekmek dizerdim. Yaz kış demeden vatandaşa hizmet vermeye devam ediyoruz," şeklinde konuştu.

Senirkent Kültür Sanat ve Üzüm Festivali 20-22 Eylül’de Senirkent Kültür Sanat ve Üzüm Festivali 20-22 Eylül’de

Fırının iç sıcaklığının şu an 260 derece olduğunu ve ortam sıcaklığının 50 dereceye kadar çıktığını belirten Arıkan, öğleden sonra pide üretimi sırasında fırının 280 dereceye kadar ısındığını ve ortam sıcaklığının 55 dereceyi bulduğunu ifade etti. Arıkan, "Fırıncının bayramı yoktur. Pandemide de ekmek çıkardık, Allah korusun savaş çıksa yine ekmek çıkarılır. Ekmek en temel ihtiyaçtır; domates, soğan, et yemese de yaşar ama ekmeksiz olmaz," dedi.

Fırıncılık mesleğinin son temsilcilerinden biri olduklarını vurgulayan Arıkan, "Çırak yetişmiyor, makineleşme başladı ve insan gücü azaldı. Ama makine ürünü ile elde yapılan ekmek arasında her zaman lezzet farkı olur. Bizden sonra fırıncılık mesleği bitiyor. Ekmek üretimi tamamen otomasyona geçecek," şeklinde konuştu.

Muhabir: Ali Rıza Cesur