Isparta

Ersal: İŞ-KUR kapılarında bekleyen emekli görmek istemiyoruz

Türkiye Emekliler Derneği Isparta Şube Başkanı Kadir Ersal, emeklilerin aylıklarıyla geçinemedikleri için kayıt içi veya kayıt dışı işlerde çalışmak zorunda kaldığını belirterek; “Emeklinin çalışmaktan başka çaresi kalmadı. Emekli kayıt içi veya kayıt dışı olduğuna bakmaksızın iş arıyor” dedi.

Abone Ol

Giderek ağırlaşan hayat koşulları karşısında artık sadece hayatta kalmaya odaklanan ve hatta çocuklarının ya da torunlarının bakım yükünü de üstlenen emeklilerin, her türlü işlerde çalışmaya başladığını kaydeden Ersal ‘ İş bulamayan çocuklarına, işsiz kalan evlatlarına ve hatta torunlarına da bakmak zorunda kalan emekliler yeniden iş yaşamına döndü. SGK istatistikleri bu gerçeği en net şekliyle ortaya koydu. SGK tarafından yayınlanan Aylık Sigortalı İstatistikleri’ne göre; 2017 yılında 713 bin 571 olan sisteme kayıtlı çalışan emekli sayısı, 2024 yılı MART ayı verilerine göre; 1 milyon 943 bin 579’a yükseldi. Kurumun bu rakamlarına göre, Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) ödeyerek çalışan emekli sayısı 2017 yılından bu yana 1 milyon 230 bin 8 kişi arttı. Yüzde 172,4’lük bir artış söz konusu oldu.

İŞKUR KAPILARINDA BEKLEYEN EMEKLİ GÖRMEK İSTEMİYORUZ

Elbette bu resmi rakamların yanı sıra, 2 milyon’u aşan kayıt dışı çalışan emekli olduğunu da tahmin ediyoruz. Dolayısıyla; gerek kayıt içi, gerekse de kayıt dışı olmak üzere yaklaşık 4 milyon emeklinin çalışma hayatına bir şekilde girdiği görülmektedir. Diğer taraftan ise, SGDP ödeyerek kayıt içinde çalışanlara, ödedikleri bu sigorta primlerinin geri dönüşü olmamaktadır. Oysa ki, TÜED olarak yıllardır, çalışmak mecburiyetinde kalan ve kuruma sigorta ödeyen bu insanlarımıza, bu ödemenin bir şekilde geri dönüşünün sağlanması yönünde çağrılarda bulunduk. Hiç olmazsa, emekli aylıklarına belli bir yansıması olmalıydı. Türkiye istihdamda, kayıtlı veya kayıtsız çalışan emekli cennetine dönüşmüştür. Bu rakam; Gürcistan, Moğolistan, Ermenistan, Katar, Arnavutluk gibi bir çok ülkenin nüfusundan yüksek bir rakamdır. Emeklisi, çalışmak zorunda kalmayan yaşam standardını yakalamış, bir ülke olma özlemimiz vardır. Emekli aylıklarının alım gücü yükseltilmeli, bayram ikramiyeleri reel alım gücünü korumalı, emekliden sağlıkta hiçbir şekilde katkı payı alınmamalı ve en kısa zamanda intibak yapılarak emeklilerin mağduriyeti giderilmelidir. Torunlarıyla birlikte İŞ-KUR kapılarında bekleyen emekliler görmek istemiyoruz” dedi.