Türkiye’de artan et fiyatlarından dolayı kasapların isyan ettiğini ve acilen durdurulması gerektiğiti bildiren Anadolu Mutfağı işletmecisi Özgür Tunçbilek “aksi taktirde sonuçların vahim olacağını” belirtti.
Anadolu Mutfağı İşletmecisi Özgür Tunçbilek’in artan et fiyarlarıyla ilgili yaptığı açıklama ise şöyle;
Türkiyedeki kasapların isyan ettiğini et fiyatlarının acilen durdurulması gerektiğini aksi taktirde sonuçlarının vahim olacağını belirtti.
-Et Balık Kurumu aracılığı ile toptan ve perakende fiyat piyasasını dengelemelidir.
-TİCARET BAKANLIGI ACİLEN DENETİM YAPMALIDIR.
-ET FİYATLARI Depremi de fırsat bilerek son 15-20 gündür, neredeyse 3 günde bir
zam yapmaktadırlar.
Üreticiler artan maliyetler karşısında Süt ineklerini mezbahalarda kesime göndermek zorunda kalmışlardır.
"Anayı kesersen danayı bulamazsın" der atalarımız. Piyasanın talebi karşılanamaması sektörde büyük bir daralma
oluşmuştur. Bunu fırsat bilen büyük entegre üretim tesisleri piyasada denge unsuru olan ama dayanma gücü kalmayan
küçük üreticilerin elindeki malları da toplayarak, son 3 ay içinde karkas et fiyatları 100 TL'den 180 TL kadar
tırmandırmıştır, zayiat, fire çıkınca 200 TL maliyeti oluşmaktadır. Kemiksiz et fiyatları günümüz itibariyle kıyma 250 TL,
kuşbaşı et 300 TL bandında seyretmektedir. Depremi de fırsat bilerek son 15-20 gündür, neredeyse 3 günde bir zam
yapmaktadırlar. Üreticilerde Litrelik Süt fiyatları 15 TL ye kadar çıkmıştır. Böylesi sıkıntılı bir dönemde krizi fırsata
çevirenlere karşı devletimiz ivedilikle gereken önlemleri almalıdır. Gelen zamlar vatandaşımızın cebini yakmakta olduğu
gibi Kasap ve Lokantacı esnafımızı da çaresiz duruma düşürmektedir. Vatandaşın alım gücü düştükçe Kasaplarımızın
perakende tezgah satışları ve Lokantalarımızda da yemek satışlarımız yarı yarıya düşmüş durumdadır. Böylece
işletmelerimiz kira, enerji maliyetlerini, vergi ve sigorta maliyetlerini, çalışan personel, işçi maliyetlerini karşılayamama
noktasına gelmişlerdir. Çözüm noktasında;İç piyasa talebini karşılayamaması noktasında, devletimiz
ivedilikle canlı hayvan ve karkas et ithalatına başlamalıdır.
Et Balık Kurumu aracılığı ile toptan ve perakende fiyat piyasasını dengelemelidir. Şehir ve semt Kasaplarımızı, lokantacılarımızı ve
vatandaşımızı piyasa spekülatörlerinin kucağına teslim etmemelidir.
LOKANTALARDA KDV ACİLEN DÜZENLENMELİ
Ayrıca temel tüketim maddelerinde KDV oranları %8'den %1'e düşürülmüştü. Hizmet sektöründe yer alan
Lokantalarımızda % 7 KDV farkı bırakarak, büyük bir haksızlık oluşmuştur.
Bu oran işletmelerimize ay sonunda büyük bir KDV yükü oluşturmaktadır ve dolayısı ile vatandaşımıza yansıtmak
zorunda kalmaktadırlar. Satış fiyatlarımıza yansıtmakta zorunda olduğumuz bu haksız uygulamanın kaldırılması ve vatandaşımızın alım gücüne yansımasını talep ediyoruz. Bu şekilde lokantacı esnafımızın eli bir nebzede de olsa
rahatlamış olur, vatandaşımızın da alım gücü artmış olur.