GÜLBİRLİK 2023 Gülçiçeği alımlarına başladı. Hava şartları nedeniyle önceki yıllara göre bu yıl geç başlayan ve henüz istenen düzeye ulaşmayan gülçiçeği alımlarının önümüzdeki hafta yoğunlaşması beklenirken, bu yılki rekolte beklentisi ise 13 bin ton civarında.  

Kısa adı Gülbirlik olan Gül, Gülyağı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği 2023 Gülçiçeği alımlarına başladı. Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik, bu yılki rekoltenin yaklaşık 13 bin  ton civarında olmasını beklediklerini ifade ederken, havaların yağışlı geçmesi nedeniyle gül alımlarının henüz istenen düzeyde olmadığını ifade etti.

gülbirlik hasan müdür

“GÜL ALIMLARININ ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA ARTMASINI BEKLİYORUZ”

Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik, olumsuz hava şartları nedeniyle henüz gül alımlarının beklenen düzeyde olmadığını belirterek, “Havaların yağışlı geçmesi nedeniyle güller tam olarak açamıyor, bundan dolayı üreticilerimiz bahçelerde çok az gül toplayabiliyor. Üreticilerimizi mağdur etmemek için topladıkları gülleri biz şimdilik İslamköy fabrikamızda beklemeye alıyoruz. Alımların önümüzdeki günlerde artmasını bekliyoruz” dedi. 

DÜNYA GÜLYAĞI ÜRETİMİNİN YÜZDE 65’İ ISPARTA’DAN KARŞILANIYOR… 

Bilindiği gibi Dünya gülyağı üretiminin yüzde 65’inin tek başına karşılandığı Isparta’da yaklaşık 38 bin dekar üzerine ekili güllerin hasadına başlandı. Diğer yörelere göre, daha alçak olduğu için ilk güller Çeltikçi, Kılıç. Baladız ve Güneykent beldelerinden toplanmaya başlanırken, üreticiler gülçiçeği hasadına başlamanın mutluluğunu yaşıyor. Kısa adı GÜLBİRLİK olan Gül, Gülyağı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği de 2023 Gülçiçeği alım kampanyasının startını İslamköy  Fabrikasından verdi.

GÜLÇİÇEĞİ ALIM MERKEZLERİNİN SAYISI ZAMANLA 50’YE ULAŞACAK

Gülbirlik’in aktif ortak sayısının yaklaşık 5 bin dolayında olduğunu belirten Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik, gül alımlarının başlaması dolayısıyla yaptığı açıklamada kampanyanın önümüzdeki günlerde yoğunlaşacağını ve alım yapılan merkez sayısının 50’ye kadar çıkabileceğini ifade ederek şöyle dedi: “2023 gülçiçeği alım kampanyamızı başlatmanın mutluluğunu yaşıyoruz. İlk gül alımlarımızı Çeltikçi, Kılıç, Baladız ve Güneykent beldelerinden gerçekleştirdik. Zamanla diğer bölgelerde de gül alımlarına başlamış olacağız. Birliğimize bağlı 6 Kooperatifimiz tarafından gerçekleştirilen gülçiçeği alımlarının önümüzdeki günlerde artmasını bekliyoruz. Zamanla alım merkezi sayısı 50’e ulaşacak. 

REKOLTE BEKLENTİMİZ 13 BİN TON CİVARINDA

Bu yılki gülçiçeği alım kampanyasında tahminlerimize göre yaklaşık 13 bin ton civarında gülçiçeği alımının yapılması tahmin edilmektedir.  Bu yıl kurak geçen kışın ardından yağışlı bir ilk bahar dönemi geçiriyoruz. Kampanya dönemimizdeki hava şartları kampanyamızın ne kadar süreceğinin de göstergesi olacak. Normal şartlarda gülçiçeği alım kampanyamız 45 gün sürer, Haziran ayının sonuna kadar kampanyamızın devam etmesini bekliyoruz. Ancak havalar yağışlı geçerse kampanyamız Temmuz ayına sarkabilir. Bu tamamen hava şartlarıyla alakalı bir durum” dedi. Gülbirlik Genel Müdürü Çelik, kampanyanın başlaması dolayısıyla şuanda sadece İslamköy fabrikasının devreye sokulduğunu belirterek, “İlerleyen günlerde gülçiçeği alımları hızlandıkça diğer fabrikalarımızda devreye girecek. Şimdilik alınan güllerimizi İslamköy fabrikamızda işliyoruz" şeklinde konuştu.

ISPARTA’YA ÖZEL BİR BİTKİ

Isparta Yolunda Kar Etkisini Gösterdi Isparta Yolunda Kar Etkisini Gösterdi

Isparta gülünün bölgenin havası, suyu, toprağı, güneşiyle dünyanın en kaliteli gülü olduğunu kaydeden Genel Müdür Çelik, “Isparta Türkiye’de verimli güneşi en dik alan illerden biri. Bu, bölgemizde endemik, tıbbi ve aromatik bitkilerin çok olmasını sağlıyor. Bu bölgede 800’e yakın endemik, tıbbi ve aromatik bitki var. Dünyanın birçok yerinde bunu görmek mümkün değil, yani burası özel yerlerden biri. Gül de bunlardan biri, her yerde yetişmez. Toprağı, havayı, seçer. Isparta’ya özel bir bitki” şeklinde görüş belirtti. 

ISPARTA’DA 30 BİN DEKARLIK ALANDA  GÜL HASADI YAPILIYOR

Isparta’da yaklaşık 30 bin dekar gül bahçesi olduğunu belirten Çelik, toplanan güllerin damıtılarak gülyağı, konkret ve gülsuyu olarak ayrıştırıldığını ifade etti. Çelik, “Gülün yağı başta kozmetik sektörü olmak üzere ayrıca ilaç ve kozmetik sektörlerinde kullanılır. Aynı şekilde konkret ve gülsuyu da. Örneğin gülden reçel, lokum yapılır. Hem kozmetik sektöründe hem de gıda sektöründeki ürün üretiminde kullanılır. Hem leziz hem de doğaldır” dedi. 

GÜNEYKENT’TEKİ TESİSİMİZE TURLAR GELMEYE BAŞLADI  

Bu yıl ki gül sezonunun havaların yağışlı gitmesi nedeniyle biraz gecikmeli başladığını ifade eden Çelik, “Haziran ayının sonuna kadar  gül toplama devam eder. Gülçiçeği kampanyasının seyrini tamamen hava şartları belirler. Kampanya boyunca gül bahçelerine gelen tüm vatandaşlarımız bu güzelliği, doğallığı yaşayabilir, gül toplayabilirler, herkes topladığı gülü evine götürüyor. Bunu kurutarak süs olarak kullanabiliyor veya reçel yapabiliyor. Yılda bir ay bu güzellikler yaşanır. Onu da doya doya yaşayabilmek için bugünlerde Isparta’ya gelinmesi gerekiyor. Gül bahçelerindeki güzellikleri görmek ve yaşamak isteyen tüm misafirlerimizi Isparta’ya bekliyoruz, Gül Turizmi çerçevesinde Güneykent’teki tesisimizde gül havuzu oluşturduk, gül bahçemiz var, gülün bahçeden geldikten sonraki aşamalarını bizzat görebilecekleri fabrikamız var, gül müzemiz var, ayrıca misafirlerin kahvaltı edebilecekleri salonumuz da bu tesisimizde yer alıyor. Ayrıca buraya gelen vatandaşlar oradaki mağazamızdan  da gül ürünlerinden istedikleri kadar satın alabilirler. Her gün turlarla Güneykent’e gelen yüzlerce ziyaretçimizi tesisimizde misafir ediyoruz” dedi. 

KAMPANYA BOYUNCA GEÇİCİ İŞÇİ İSTİHDAMI GERÇEKLEŞTİRİLECEK…

Kampanya dönemimizde gerek alım merkezlerimizde gerekse fabrikalarımızda istihdam edilmek üzere ihtiyaç durumuna göre geçici işçi alımı gerçekleştiriyoruz. Bu işçi arkadaşlarımız kampanya dönemindeki iş durumuna göre 1 ay ila 45 gün arasında çalışıyorlar. Kampanya öncesinde zaten tüm fabrikalarımızda bakım çalışmalarımızı yaparak sezon öncesi tüm hazırlıklarımızı tamamlamıştık. Bu yıl ki kampanyamızı başlatmanın mutluluğunu yaşıyoruz, bu yılki kampanyamızın kazasız belasız ve bereketli geçmesini Cenab-ı Allah’tan temenni ediyoruz. 2023 yılı gülçiçeği kampanyamızın tüm üreticilerimize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum” dedi.

Çelik, gül sezonunda rekoltenin normal beklentilerin altında kalmaması halinde gerek Gülbirlik gerekse diğer yağ üreten firmalar kanalıyla ortalama 2.500-KG.Gülyağı ve 20 Ton gül konkreti üretiminin yapılabileceğini kaydetti.  Çelik, Isparta’da Gülbirlik ile birlikte Gülyağı üretimi yapan 20 civarında, kozmetik ile ilgili ise 37-38 civarında firmanın mevcut olduğunu söyledi.

GÜLÇİÇEĞİ FİYATI DAHA SONRA AÇIKLANACAK…

Geçtiğimiz yılki Gülçiçeği fiyatının 24 lira 25 kuruş olarak tespit edildiğini hatırlatan Genel Müdür Çelik, “Biz her yıl kampanya bitiminde yağ ve konkret üretimlerini yaptıktan sonra yurt dışı ziyaretlerinde bulunuruz, müşterilerimizle görüşmeler yaptıktan sonra gerekli bağlantıları yaparız. Satış durumuna göre bir maliyet belirleyip daha sonraki aylarda üreticilerimize ödeyeceğimiz rakamı Yönetim Kurulu olarak belirleyip ilan ederiz” dedi.

GÜL BAHÇELERİNDE ÇOCUK İŞÇİLER ÇALIŞAMAYACAK.

Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik bu kampanya döneminde çocuk işçilik konusuna ayrı bir parantez açtı ve, “Gül bahçelerinde çocuk işçi çalıştırılmaması konusunda yapılan çalışmalar ve uygulanması gerekenler hakkında ilgili firma yetkilileri ve paydaşların da katılımıyla köylerde bilgilendirme toplantıları yapıldı. Sezon boyunca da kontroller devam edecektir. Bu konunun ehemmiyeti bakımından tüm kooperatiflerimizin gerekli gayreti ve dikkati göstereceklerine inanıyoruz. Gül bahçelerinde çocuk işçi olmayacak, bununla ilgili denetim ve kontrolleri ilgili firma yöneticileri yapacaklar, bu nedenle gül toplama işini yapan vatandaşlarımızın çocuklarını bahçeye götürmemelerini istiyoruz. 2023 yılı gül çiçeği sezonunun kazasız, belasız, bol kazançlı ve bereketli geçmesini Cenab-ı Allah’tan temenni ediyoruz.”  

Editör: Haber32 Büro