30 Ağustos Zafer Bayramı'na günler kala Isparta'nın yetiştirdiği milli kahramanımız Hafız İbrahim Demiralay'yı tanıyalım.
Türk milletinin bağımsızlık ve onur mücadelesinde unutulmaz kahramanlar arasında yerini alan Hafız İbrahim Demiralay, Kurtuluş Savaşı yıllarında İslâm inancıyla şekillenen vatanseverlerin önderliğinde Yunan işgaline karşı direnen cesur isimlerden biridir. Cumhuriyet'in ilanının ardından ise, memleketin varoluş mücadelesi verdiği zorlu dönemde, Kuvay-ı Milliye ruhuyla mücadelesini sürdüren Demiralay, sadece bir yıl sonra hapis cezasıyla karşı karşıya kaldı.
Hafız İbrahim Demiralay, doğup büyüdüğü topraklar olan Isparta ve çevresinde milli hareketin öncülerinden biri oldu. Yunan işgaline karşı verilen mücadelede, İzmir'in Yunan postalları altında ezildiği dönemde mitingler düzenleyerek, Isparta'nın her köşesine beyannameler göndererek halkın milli harekât bilincini aşılamaya çalıştı.
İlk Nazilli Kongresi'ne delege olarak katılan Demiralay, Milli Mücadele yanlısı gruplarla irtibata geçti ve Isparta Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti'ni kurarak örgütlenmeye büyük katkı sağladı. Gönüllü kuvvetleri "Isparta Mücahitleri" adı altında Nazilli Cephesi'ne yönlendirerek direnişin yayılmasına destek oldu.
1920 yılında açılan I. TBMM'de Isparta Milletvekili olarak görev yapan Demiralay, Yunan kuvvetlerinin ilerlemesi ve işgalleri karşısında cephede savaşmayı arzuladı. Bir birlik kurarak Yunan işgaline karşı direnen Demiralay ve birliğine "Demir Alay" adı verildi. Demir Alay, Yunan kuvvetlerini Sarayköy çevresinde durdurmayı başardı.
Hafız İbrahim Demiralay'ın Milli Mücadele'deki cesareti ve liderliği, Isparta'nın milli direnişine olan katkısı ile tarihe not düştü. Çetin günlerde dahi vatanseverliği ve mücadele azmiyle dolu olan Hafız İbrahim Demiralay, Türk milletinin milli onurunu koruma yolundaki kararlılığının bir sembolüdür.