Yangına erken müdahale, ağır kayıpların önüne geçilmesini sağlar. Binalarda bu avantajı elde etmek için kullanılabilecek cihazların başında yangın tüpleri gelir. Tabii her olayın çıkış nedeni aynı olmadığı için binada mutlaka riske uygun türde yangın söndürücü tüpünün bulundurulması gerekir.

Yangın Tüpü Nedir?

Yangın tüpü, acil durumlarda küçük çaplı alevleri söndürmek veya yayılmalarını engellemek amacıyla kullanılan cihazlardır. Yangın söndürme tüplerinin içeriğinde genellikle basınçlı gaz bulunur. Cihaz içeriğinde, gaza ek olarak spesifik durumlara hızlı ve etkin müdahale imkanı sağlayacak kimyasal maddeler bulunabilir. Peki, yangın tüpü kullanım alanları nelerdir?

●      Yangın tüplerinin başlıca kullanım alanları, iş yerleridir. Ofisler, fabrikalar, depolar; ahşap ve kağıt gibi yanıcı maddelerden kaynaklı yangın riskine son derece açıktır.

●      Yangın söndürme tüpleri, insan yoğunluğunun yüksek olduğu kamusal alanlarda stratejik noktalara konumlandırılır. Okullar, hastaneler, alışveriş merkezleri ve hükumet binaları bu kategoriye dahildir.

●      Yasal mevzuat gereği her araçta yangın tüpü bulundurulması zorunludur. Zira motor yangınları ve diğer küçük çaplı olaylara hızlı müdahale, özellikle toplu taşıma araçlarında can kayıplarını engelleyebilir.

●      Mutfaklar, evlerde yangın riskinin en yüksek olduğu bölümlerdir. Bundan dolayı doğrudan mutfakta veya bu bölüme yakın bir noktada söndürme tüpü bulundurmak gerekir.

●      İnşaat alanlarında kaynak ve kesme gibi işlemler nedeniyle çıkabilecek yangınlara karşı ilk müdahalede yangın söndürücü tüplerden faydalanılır.

●      Tekneler ve gemiler, yangın tüplerinin kullanıldığı başlıca alanlardır.

Hangi Yangın Tüpü, Hangi Yangınlarda Kullanılır?

Yangın tüpü çeşitleri, acil durumun türüne göre farklı sınıflara ayrılır.

Kuru Kimyevi Tozlu Yangın Tüpleri

Kuru kimyevi tozlu yangın tüpleri, ABC sınıfı söndürücüler olarak da kategorilendirilir. Bunun nedeni söz konusu cihazların, farklı nedenlerle çıkan yangınlara aynı etkinlikle müdahale edilebilmesini mümkün kılmasıdır. Kuru kimyevi toz içerikli yangın tüplerinin kullanılabileceği durumlar şu şekilde sıralanabilir:

1.     Katı madde kaynaklı (A sınıfı) yangınlar: Kağıt, ahşap, tekstil ürünleri gibi yanıcı maddelerin tutuşması sonucu çıkar.

2.     Sıvı madde kaynaklı (B sınıfı) yangınlar: Benzin, yağ, alkol vb. yanıcı sıvıların ateş kaynağı ya da kıvılcımla tutulmasıyla meydana gelir.

Isparta'nın En Değerli Arsa Yatırımı: Eşsiz Konumda Villa Projesi Fırsatı! Isparta'nın En Değerli Arsa Yatırımı: Eşsiz Konumda Villa Projesi Fırsatı!

3.     Yanıcı gaz kaynaklı (C sınıfı) yangınlar: Propan, doğalgaz, bütan türü maddelerin kaynağını oluşturduğu acil durumlardır.

Kuru kimyevi içeriğe sahip söndürücüler, alevlerin oksijenle etkileşime girmesini engeller. Bu sayede yangın genişleme imkanı bulamaz. ABC sınıfı yangın tüpleri ayrıca sıvıların buharlaşmasının ve metal yüzeylerin aşırı ısınmasının önüne geçer.

Kuru kimyevi tozlu yangın söndürme cihazları, farklı söndürme miktarı seçenekleriyle kullanıma sunulur. Piyasada söndürücü madde içeriği 1 ila 50 kilogram arasında değişen cihazları bulabilmek mümkündür. Kullanım alanına göre hangi miktarın daha uygun olduğunu belirlemek için uzman görüşü alınmasında fayda vardır. ABC sınıfı tüplerin, sıvı ve köpük içerikli versiyonları da bulunur.

Eko Biyolojik Yangın Tüpleri

Bazen acil durumlara karşı yeterli eğitime sahip olmayan kişilerin yangına müdahale etmesi gerekebilir. Böyle bir senaryoda, ABC sınıfı yangın tüpleri ideal sonucun alınmasını sağlar.  Alevler söndürüldükten sonraysa mutlaka mekandaki nesnelerin yeniden tutuşma riskine karşı önlem alınmalıdır. Ancak deneyimsiz personel, bu detayı kolaylıkla atlayabilir.

Eko biyolojik yangın tüpleri, insan kaynaklı ihmallerin önüne geçilebilmesini mümkün kılar. Nasıl mı? Eko biyolojik yangın söndürücü cihazlar, nesnelerin içten içe yanmasının önüne geçer. Söz konusu etki sayesinde yangının yeniden başlaması olasılığı kayda değer oranda azalır. Üstelik eko biyolojik yangın söndürme tüpleri doğaya ve hassas materyallere dost yapıdadır. Standart türdeşlerinden farklı olarak söndürme işleminden kalan artıkları rahatlıkla temizlenebilir.

Editör: Newstanitim Newstanitim