Isparta

İhtiyaç Kredisi Faizleri Düşüyor

Bayram öncesi kredi çekmek isteyenlere sevindirici haber geldi. Bankalar, artan faiz oranlarını düşürme yoluna giderek ihtiyaç kredisi faizlerini önemli ölçüde indirdi.

Abone Ol

Geçtiğimiz haftalarda %5’in üzerinde seyreden ihtiyaç kredi faizleri, yeni haftaya %4-4,5 seviyelerinden başladı. İşte detaylar...

Merkez Bankası’nın kredilerde yavaşlamaya odaklı sıkı para politikası devam ederken, bayram öncesi bankalar ihtiyaç kredi faizlerini düşürdü. Kamu mevduat bankalarıyla yerli özel mevduat bankalarının öncülük ettiği bu indirimle birlikte, %5,5 olan ihtiyaç kredi faizi %4,49-4,15 aralığına kadar geriledi.

Sektör Kaynaklarının Görüşleri

Ekonomim’de yer alan habere göre, sektör kaynakları bu indirimlerin bayram öncesi yapılan geçici bir uygulama olabileceğini, faizlerde yeni bir indirim sürecine girildiğini söylemenin şu an için erken olduğunu belirtti. Yaz aylarının oldukça sıkı geçeceğini vurgulayan kaynaklar, sonbaharda trend değişiminin gözlenebileceğini ifade etti.

İhtiyaç Kredisindeki Paylar Geriliyor

Bankacılık sektörü kaynaklarının aktardığına göre, kamu mevduat bankalarının faiz indirimi, ihtiyaç kredisindeki payların gerilemesiyle de ilgili. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun verilerine göre, geçen sene Mayıs ayı sonunda kamu mevduat bankalarının toplam ihtiyaç kredileri içindeki oranı %26,4 seviyesindeyken, bu sene aynı dönemde %21,1’e düştü. Kamu mevduat bankalarının ihtiyaç kredisi içindeki payında 5.3 puanlık bir kayıp yaşandı. En çok payını artıran ise yerli özel mevduat bankaları oldu.

Yerli özel ve yabancı mevduat bankalarının tüm ihtiyaç kredilerindeki payı artış eğilimini sürdürüyor. BDDK verilerine göre, özel mevduat bankalarının geçen sene Mayıs ayının son haftasında %41,1 olan payı, bu sene aynı haftada %44,8’e yükseldi. Yerli özel mevduat bankaları 3.7 puanlık bir artış sağladı. Yabancı mevduat bankalarının da geçen sene Mayıs ayının son haftasında %30,4 olan toplam ihtiyaç kredileri içindeki payı bu yıl %32’ye çıktı.

Faiz İndirimleri

Geçtiğimiz hafta %5,3 seviyelerinde olan kamu mevduat bankalarındaki ihtiyaç kredi faizi %4,54-4,49 aralığına düşerken, yerli özel mevduat bankalarında ise %4,15 seviyesine kadar geriledi. Kimi yerli özel mevduat bankaları ihtiyaç kredi faizlerini %5,79’dan %5,49’a düşürdü. Yabancı mevduat bankalarındaki ihtiyaç kredi faizleri ise %4,24 olarak şekillendi