Aksu'da 25 Öğrenciye Teşhis Konuldu Aksu'da 25 Öğrenciye Teşhis Konuldu


432 milyon dolar ihracat kapasitesine sahip Isparta/da ihracatın yüzde 33’ünü tarımsal ürünler karşılıyor. Tarımsla ürünlerin başında da elma geliyor. Dünyada  elma üretimi 80 milyon ton. Türkiye 4.6 milyon tonla yaklaşık yüzde 6’lık oranda üretim gerçekleştiriyor. Üretimde  Çin’den sonra ikinci sırada bulunuyor.  Dünyada yaklaşık 7 buçuk milyar dolarlık elma ihracatı pastası  var ancak Türkiye bunun yüzde 2.3’ünü alıyor ve ihracat sıralamasında 8’inci sırada. 
Ticaret Borsası Başkanı Hüdai Şahin, bunu üzüntü verici ve çözüm için  çalıştıkları bir konu olduğunu söyledi. Elmada pazarlama ile ilgili sıkıntılar olduğunu kaydeden Şahin, yeni pazara ihtiyaç duyulduğunu iletti. Katıldığı TV programında Isparta elmasına uzun uğralar sonucu coğrafi işaret aldıklarını kaydeden Şahin ‘Bununla ilgili tüketiciyi bilinçlendirmemiz lazım. 6 ülkede sosyal medya üzerinde Isparta tanıtımını yapıyoruz . Hindistan en önemli pazar 125 bin ton elma gönderdik bu ülkeye Mısır, Irak, Rusya  gibi ülkelerde kendi dillerinde Isparta elması filmini oynatıyoruz’ dedi. 
EN BÜYÜK HEDEFİMİZ MISIR PAZARI 
 Elma konusunda Mısırla serbest ticaret anlaşmasına elmayı dahil ederek elma ihracatına başlaması noktasında çalışmalar yürüttüklerini kaydeden Şahin ‘’Ticaret Bakanımızla, bakan yardımcılarımızla vekillerimizle sürekli görüşüyoruz . Bu konuda  girişimlerimiz sürüyor. Mısır elma ithalatında 3’üncü sırada.  Hem yakınlığı hem orta kalite elma talebi nedeniyle bizim için önemli bir pazar.  Mısır çok rahatlıkla bizim ihracat payımız artıracak bir ülke 356 milyon dolarlık elma ithalatı yapıyorlar. Serbest ticaret anlaşmasıyla yüzde 40’lık vergi oranı kalktığında Mısıra çok rahat elma ihracatı yapabiliriz. Ticaret Borsası olarak en büyük hedefimiz  Mısır’a elma ihracatı gerçekleştirmek olacak’ dedi.

Muhabir: Ali Rıza Cesur