Milli Mücadele'ye Mustafa Kemal Paşa’nın safında giren Isparta, ilçeleriyle birlikte, 871 şehit ve binlerce yaralı vererek Büyük Zafer’i coşkuyla kutlamış, Cumhuriyet’e aydınlık kucağını açmıştır.
Atatürk, sık sık kendisini ziyarete gelen Isparta heyetine: “Sevgili Ispartalılara selamlarımı götürünüz. Bir fırsatını bularak şehrinize geleceğim, çorbanızı içeceğim.” diyerek sıcak bir mesaj iletmekteydi. Aynı dönemde Antalyalılar da kendisini heyecanla bekliyordu.
Büyük Önder Atatürk, İzmir’den yola çıkarak, 5 Mart 1930 günü yanında Prof. Dr. Afet İnan, İçişleri Bakanı Şükrü Kaya, Ordu Müfettişi Fahreddin Altay Paşa, Emniyet Genel Müdürü Şükrü Sökmensüer, Prof. Dr. İsmail Hakkı Uzunçarşılı ve yaverleri olduğu halde Denizli’ye ulaşmış, 6 Mart 1930 sabahı ise Eğirdir’e gelmiştir. Burada Isparta Valisi Ekrem Bey, Isparta Milletvekilleri Hafız İbrahim Demiralay ve Belediye Başkanı Mustafa Hilmi Çakmakçı ile görüşmüştür.
Eğirdir Gölü ve Can Ada’yı büyük bir beğeniyle izleyen Atatürk’e, daha sonra Belediye Meclisi kararıyla Can Ada’nın tapusu hediye edilmiştir. Atatürk, 6 Mart 1930 günü Kuleönü’nden Isparta’ya doğru yola çıkmış ve saat 11.00 sularında Isparta’da büyük bir coşku ile karşılanmıştır.
Bugünkü Atatürk Bulvarı üzerinden yürüyerek doğruca Tümen Komutanlığı’na gelen Atatürk, ardından Valiliği ziyaret ederek çeşitli heyetleri kabul etmiş ve halkın sorunlarını dinlemiştir. Ispartalılar, İzmir, Denizli ve Afyon demiryolu şebekesine bağlanma taleplerini özellikle dile getirmiştir.
Verdiği sözleri yerine getiren Atatürk, o gün öğle yemeğini Ispartalılarla birlikte yiyerek hemşehrilerinin sorunlarını ve dileklerini dinlemeye devam etmiştir. Atatürk, aynı gün saat 13.00’te Burdur’a gitmek üzere Isparta’dan ayrılmıştır.
Bu anlamlı ziyaretin yıldönümü olan 6 Mart, her yıl Atatürk’ün Isparta’ya teşriflerini anmak ve şehrin ona olan vefasını göstermek amacıyla düzenlenen etkinliklerle coşkuyla kutlanmaktadır