Isparta’da İyi Tarım Uygulamalarında Biyoteknik Mücadelenin Yaygınlaştırılması Projesi uygulandı. Proje sonunda 7 üreticiye İyi Tarım Uygulamaları Sertifikası Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Tuğrul tarafından teslim edildi.
Proje sonunda üreticiler, biyoteknik mücadelenin bölgemiz için domates güvesi ile mücadelede son derece etkili olduğu ve kimyasal ilaç kullanımlarının geçmiş yıllara göre önemli ölçüde azaldığını ifade etti. Ayrıca sonraki üretim sezonunda entegre mücadeleyi daha etkin bir şekilde uygulayacaklarını belirttiler.
Öte yandan, 2024 yılı İyi Tarım Uygulamaları Destekleme müracaatı başlamış olup 25.02.2025 tarihine kadar üreticileri İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine müracaatta bulunabilecekler.
Tarım ve Orman İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada; “İyi Tarım Uygulamaları; çevreye duyarlı insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen doğal kaynakları korumayı hedefleyen, izlenebilirlik ve gıda güvenliğini sağlayan bir üretim modelidir. 2024 yılı İyi Tarım Uygulamaları kapsamında ilimizde İyi Tarım Uygulamalarında Biyoteknik Mücadelenin Yaygınlaştırılması Projesi örtüaltında 7 üreticimize 52 dekarlık bir alanda uygulanmıştır. Uygulanan proje ile biyoteknik mücadelenin özellikle örtü altında yaygınlaşarak kimyasal ilaç kullanımının en aza indirilmesi hedeflenmiştir. Biyoteknik mücadele ile domates yaprak galeri güvesi ( Tuta absoluta) ile mücadelede entegre mücadelenin etkinliğini arttırmak ana amaç olmuştur. Proje kapsamında alınan Feromon çubuk sahil bölgelerde uygulanmış ve denenmiş olmakla birlikte bölgemizde yeni bir uygulamadır. Projedeki ana amaç domates güvesi kaynaklı %80’lere varan ürün kaybının engellenmesidir” denildi.