Arıcılar, kovanları yenileme ve katlama işlemlerini gerçekleştiriyor.

Yayla sezonuna güçlü kolonilerle girmeyi hedefleyen arıcılar, arıların belirli bir sayıya ulaşmasının ardından Mayıs ayının sonlarında yaylaya çıkartıyor. Yaylada, mevsim şartlarına ve iklim değişikliklerine bağlı olarak üretilen ballar, Ağustos ayının ortasında hasat ediliyor. Hasat sonrasında arılar, Isparta bölgesindeki sıcak bölgelere geri taşınıyor.

Isparta Arı Yetiştiricileri Derneği Başkanı Mehmet Uslu, arıcıların kış sonrası ilkbahar bakımlarını tamamlayarak sezon için hazırlandığını belirtti. Uslu, "Verimli bir sezon için arılarımızdaki fazla çerçeveleri sıkıştırıyor, eksik balları takviye ediyoruz. Arılarımız ne kadar sıkışık olursa yavru atımı daha iyi oluyor. Baharın başlangıcında polen de daha iyi geliyor. İnşallah bu sezon tüm arıcılar için bereketli geçer" dedi.

Uslu ayrıca, "Daha düşük kolonilerle yaylaya çıktığımızda arılarımız verimli olmuyor. Bu nedenle ilkbaharda arıları besliyor ve nektarın bol olduğu yerlere götürüyoruz. Kolonilerin belirli bir sayıya ulaşmasının ardından 25 Mayıs'tan sonra yaylaya çıkarıyoruz. Yaylada oluşan bal miktarı, iklim şartlarına bağlı olarak değişiyor. Hasadı Ağustos ayının 15-20'si gibi yapıyoruz. Hasat sonrası arıları tekrar sıcak bölgelere getiriyoruz" şeklinde konuştu

SDÜ Hastanesinde “Dünya Prematüre Günü” Kutlandı SDÜ Hastanesinde “Dünya Prematüre Günü” Kutlandı

Haber/ Ali Rıza Cesur

Editör: Ali Rıza Cesur