Ev sahipleri 1 Temmuzdan itibaren kiracılarına 12 aylık Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ortalamasına göre zam yapabilecek. Bu değişiklik, Isparta'da kiracılar ve ev sahipleri arasında gerilime neden oldu.

Isparta Emlakçılar Birliği Başkanı Ömer Çobaner, uygulamanın kaldırılmasının ardından kira fiyatlarının adeta bir ok gibi yukarıya fırladığını belirtti. Çobaner, "Isparta'da ev sahipleri de mağdur, kiracılar da. Çünkü bir ev sahibi 3 milyon liralık bir evi 3 bin liraya kiraya veriyor. Bu adam napsın şimdi? Bunun yerine evini satıp faize yatıran çok fazla vatandaş var. Kiracılar da mağdur. 10.000 lira emekli maaşı alan birisi yüzde 65 kira zammı ile 3 bin liralık kirayı yüzde 65 zamla hesap edersen 5 bin liraya kadar çıkıyor. Bununla ilgili yetkililerin bir çıkış yolu bulması lazım" dedi.

Kira Fiyatları Yükseliyor

Çelebiler Mahallesi ve Isparta'nın Merkez Mahallesi'nde kira fiyatlarının dramatik şekilde arttığı gözlemleniyor. Çobaner, "120 metrekarelik cadde üzerindeki bir dairede oturan kiracı 3 bin liraya oturuyor. Ancak, zam yapıldığında bu fiyat 10 bin liraya çıkacak. Aynı sokakta bir ay arayla tutulmuş iki daire var. Biri 3 bin liraya, diğeri ise 7 bin liraya kiraya verilmiş. Evin metrekaresi ve sokağı aynı" dedi.

GSB Seyahatsever başvurusu nasıl yapılır? GSB Seyahatsever başvurusu nasıl yapılır?

Isparta'da emlak piyasasında bu düzenlemenin ardından ortalık karıştı. Kira fiyatlarının ciddi oranda yükselmesi, tek maaşla çalışanların ev tutmasını imkansız hale getirdi. Çobaner, "Şu anda yapılan bu düzenleme kira fiyatlarını ciddi oranda yükseltti. Tek maaşla çalışan birisinin ev tutması imkansız hale geldi. Ancak iki maaşla toparlayabiliyor" dedi.

Muhabir: Ali Rıza Cesur