Yemeklik yağ, hayvan yemi, boya maddesi ve tıbbi faydaları da olan aspir bitkisinden sulu şartlarda dönüme 400 kilograma kadar ürün alınabiliyor.
Aspir çeşidinin, özellikle kuraklığa dayanıklı bir tür olduğu ve tohumunun yazlık ve orta erkenci, yağışa iyi tepki veren, eş zamanlı olgunlaşmaya sahip yüksek verimli bir çeşit olduğu belirtiliyor. İç Anadolu, Doğu ve Güneydoğu gibi yaz döneminin kurak geçtiği kıraç alanlarda ekilmesi önerilen aspir bitkisi, kuru şartlarda dekarda 200-250, sulu şartlarda ise 300-400 kilograma kadar ürün alınabiliyor.
Aspir Bitkisi Hakkında Bilgi:
Aspir, papatyagiller (Asteraceae) familyasından, 50-100 cm boyunda, sarı, krem, beyaz, kırmızı veya turuncu çiçekler açan bir bitkidir. Kır safranı, papağan yemi, boyacı aspiri ve haspir gibi isimlerle de bilinir. Aspir'in anavatanı Arabistan Yarımadası olup, oradan İran, Hindistan, Pakistan gibi ülkelere yayılmıştır. Türkiye'de Anadolu'da yabani olarak bulunan aspir, ekimi de yapılmaktadır.
Aspirin Kullanım Alanları:
- Yağı: Aspir tohumlarından elde edilen yağ, yemeklik olarak kalitelidir. Ayrıca biyodizel yapımında da kullanılır.
- Küspesi: Yağ çıkarıldıktan sonra kalan küspesi hayvan yemi olarak değerlendirilir.
- Boya: Aspir'in çiçekleri gıda ve kumaş boyama da kullanılır.
- Tıbbi: Aspir bitkisi geleneksel tıpta ateş düşürücü, kusmayı teşvik edici, kabızlığı önleyici ve romatizma tedavisinde kullanılmıştır.
Isparta'da yapılan aspir ekimiyle, tarım sektörüne katkı sağlanması ve bölgede ekonomik olarak verimli bir tarım faaliyetinin başlatılması hedefleniyor.
Habe/ Ali RIza Cesur