Isparta

Isparta’da Turizmi 12 Aya Yayma Çalışmaları Sürüyor

İl Tanıtım ve Geliştirme Kurulu Eylül ayı toplantısı Vali Aydın Baruş başkanlığında Isparta Ticaret ve Sanayi Odasında (ITSO)  gerçekleştirildi. Toplantıda Doç. Dr. Pınar Göktaş’ın metaverse ( sanal evren) teknolojisinin turizm alanında kullanılmasına yönelik yaptığı sunum dikkat çekti.

Abone Ol

2021 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) tarafından “İller ve Destinasyonlar Tanıtım Çalışması” kapsamında oluşturulan kurul, 2 ayda bir toplanarak Isparta’nın turizm değerlerinin kapsamlı bir şekilde tanıtımını yapmak ve turizmi 12 aya yaymak hedefiyle çalışmalarını sürdürüyor.

Toplantıya Belediye Başkan Yardımcısı Fahrettin Gözgün, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Göçer, TGA Destinasyon ve Tema Müdürü Mehmet Aydın Demir, ilgili kamu kurumu müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı ve TGA görevlileri katıldı.

Açılış konuşmasında Isparta’nın turizm potansiyelinden ve kamu kurumları olarak sürdürülen çalışmalardan bahseden Vali Baruş amaçlarının Isparta’yı farklı turizm faaliyetlerinin bir arada yapıldığı bir yer haline getirmek olduğunu söyledi.

ISPARTA, TURİZM POTANSİYELİ YÜKSEK BİR ŞEHİR

Vali Baruş, “Sizlerin de bildiği gibi Isparta, özellikle tarım sektörü yanında turizm bakımından da önemli bir potansiyele sahip bir şehir. Gerek tarihsel değerleri, tarihi varlıkları, gerekse doğa güzellikleri bakımından dışarıdan her yıl yüz binlerce insanın geldiği ve burada konaklama imkanı bulduğu önemli bir turizm merkezi. İlimizin turizm çeşitliliği hakikaten bizim için önümüzdeki fırsatlar açısından önemli bir potansiyel taşıyor. Bu anlamda gerek kış turizmi, gerek bahar mevsiminde düzenlenen etkinlikler, gerekse yaz ve sonbahardaki doğanın güzelliği Isparta için dışarıdan gelen insanlara önemli güzellikler sunma imkanı buluyor. Bildiğiniz gibi göller bölgesiyiz. Bu doğal varlıklar olarak göllerimiz bizim açımızdan sadece tarımsal bir potansiyel değil, aynı zamanda turizm bakımından da önemli birer değerdir. Tabii elimizdeki imkanları şu ana kadar kullanarak turizmin Isparta ekonomisinde belli bir yere gelmesini sağladık. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.

DAVRAZ KAYAK MERKEZİ'NE YENİ YATIRIMLAR DEVAM EDİYOR

Isparta'nın farklı yerlere hitap etmesi çok çok önemli. Isparta alternatif turizm çeşitleri bakımından da gerçekten güzel imkanlar sunabilecek bir il. Davraz Kayak Merkezimiz kış aylarında yaklaşık 3 aylık bir mevsimde dışarıdan gelen ziyaretçilere önemli bir potansiyel olarak kayak severlere hitap ediyor. Bu anlamda biz de Davraz Kayak Merkezinde turizm hareketliliğinin artması için gerekli yatırımları yapmaya devam ediyoruz. İl Özel İdaresi ve Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı'nın sağladığı desteklerle birlikte oradaki tesislerimizi daha iyileştirmek, konaklama ve sosyal imkanları kullanma kapasitesini arttırmak istiyoruz. Bu yıl da belki takip ediyorsunuzdur. Orada telesiyej imkanımızın kayak severler için yetersiz hale gelmesi bizi farklı arayışlara yönlendirdi. Şu anda kabinli sistem çalışmalarımız devam ediyor, inşallah Eylül ayı sonuna kadar bu çalışmaları sonlandırarak kapasitemizi çok daha fazla arttıracağız ve böylece oraya gelen ziyaretçiler daha rahat imkanlarla kavuşacaklar. Geçen sene ayrıca T-bar ve yürüme bandı yapımını gerçekleştirmiştik. Hem genç kitlenin hem de çocukların kayak sevgisini arttırmak, kayak yapma imkanlarını iyileştirmek için inşallah bu kabinli sistemle birlikte oradaki ziyaretçi sayısının önemli miktarda artacağını düşünüyoruz. Bu çalışmaların konaklama kapasitemizin daha efektif kullanımına önemli katkılar sağlayacağını düşünüyoruz.

ALTERNATİF TURİZM TÜRLERİNE AĞIRLIK VERİLDİ

Diğer taraftan yine alternatif turizm arayışlarımız çerçevesinde yamaç paraşütü atlama alanı ihdas etme çalışmalarımız da devam ediyor. O konuda proje çalışmalarına inşallah hız vereceğiz ve Eğirdir ilçesi Karatepe'de güzel bir nokta oluşturarak, yamaç paraşütü alanında yarışmalar düzenleyerek Türkiye genelinde ve yurt dışından gelecek ziyaretçiler sayesinde oradaki hareketliliği arttırmayı planlıyoruz. Yine kamp karavan turizmi noktasında Eğirdir Belediyesi ve Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı'nın destekleriyle önemli bir nokta kurulacak. Yine Davraz Kayak Merkezinde de böyle bir alan oluşturmayı planlıyoruz. Kamp turizmi açısından buralar cazibe yerleri yani Isparta'nın güzellikleri, göllerimiz, dağlarımız bu alanda bize gelecek vadediyor. Bunu da kullanmayı düşünüyoruz. Diğer taraftan yine Batı Akdeniz Kalkınma Ajansımızın da destekleriyle ilimizde bisiklet turizminin açısından da rota oluşturduk. O rota çerçevesinde de özellikle Sütçüler, Aksu ve Eğirdir rotasında hizmet veren bir turizm şirketi var, onu da destekledik. Bu kapsamda ilimizin ileride doğa bisikletçileri yönünden de cazibe merkezi olmasını planlıyoruz. Diğer taraftan üzerinde durduğumuz hususlardan birisi de trekking. Çünkü hem doğal güzellikler hem de tarihsel yollar açısından ilimiz önemli merkezlere sahip. Aziz Paul Yolunu hepimiz biliyoruz. Bu yolu gerektiği şekilde değerlendirmemiz lazım. Onun için trekking rotalarının iyileştirilmesi ve işaretlenmesi noktasında da proje çalışmamız olacak inşallah. Bütün bu çalışmalardaki amacımız konuşmamın başlangıcında belirttiğim gibi Isparta'nın çevre illerden ve diğer illerden farklı olarak farklı turizm türlerinin yapılabileceği bir merkez olmasını sağlamaktır." dedi.

METAVERSE, TURİZMDE YENİ BİR YÖN OLABİLİR

Ardından Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İnsan Kaynakları Yönetimi Bölümü Öğretim  Üyesi Doç. Dr. Pınar Göktaş metaverse çalışmalarının geldiği nokta ve turizmin bu teknolojide nasıl kullanılabileceğini gösteren bir sunum gerçekleştirdi. Göktaş, sunumunda Isparta özelinde yapılabilecek çalışmaları da örneklendirerek turizmde metaverse teknolojisinin önemine vurgu yaptı.

Vali Baruş da sanal gerçeklik gözlüğü kullanarak çeşitli metaverse örneklerini deneyimleme fırsatı buldu.