Isparta

Isparta’da Uluslararası Gül Festivali Coşkuyla Başladı!

Isparta’da Uluslararası Gül Festivali bugün saat 14.30'da kortejle başladı. Kortej renkli anlara sahne oldu.

Abone Ol

Isparta Belediyesi önünden Valilik Binasına kadar devam eden yürüyüşe Isparta Valisi Aydın Baruş ve eşi Nagihan Baruş, Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen ve eşi Şadiye Başdeğirmen, İl Emniyet Müdürü Ahmet Cengiz Koçak, İl Jandarma Komutanı İlker Şimşek, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, dernekler, kulüpler, yerli ve yabancı folklor ekipleri, okullar ve vatandaşlar katıldı. Ayrıca korteje Hindistan gibi pek çok yabancı ülkeden katılım sağlandı.  Kortejde gül çiçekleri atıldı gül suyu fışkırtıldı. 

Kortejin ardından açılış konuşması yapan Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, gülün Isparta ve dünya için önemine değindi. Başdeğirmen; "Değerli ürünümüz olan gülümüz, bizim her şeyimiz. Her yıl bugünlerde bu festival dolayısıyla kutlayarak, Isparta gülünün tanınırlığını artırmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Değerli misafirlerim, Sayın Valim, Isparta’mız için gerçekten en önemli simgelerinden olan gül, bizim için çok değerlidir. Çıkarmış olduğumuz bu gülün, dünyanın birçok ülkesinde kozmetikte ve diğer tıbbi ürünlerin içerisinde kullanıldığını biliyoruz. Ve bu değerli gülümüzün, Isparta’dan başka yerde yetişmemesi, bir endemik bitki olarak önümüze çıkıyor. Şehrimizde 800'ün üzerinde endemik bitki yetişiyor ve bu endemik bitkilerin içerisinde gülümüz en önemli yeri tutuyor. Isparta'mızda 1980'den beri Halı ve Gül Festivali adı altında başlayan bu festivalimiz, maalesef halıcılığın Isparta’da kaybolmasıyla sadece güle kalmıştır. Önceki festivallerde hepimiz hatırlarız, bu caddelere halılar döşerdik, bütün sokaklarda halılar olurdu, onların üzerinde yürüyerek gelir ve bu festivali burada kutlardık. Ancak maalesef bu geleneği devam ettiremedik. Ama gülde 150 yıldır en güzel şekilde bu canlılığı devam ettirebiliyoruz ve bundan sonra da devam ettirmek için siz değerli vatandaşlarımız ve büyüklerimizle elimizden gelen gayreti göstererek mücadelemize devam ediyoruz." dedi.

GÜLLERİMİZ HİÇBİR ZAMAN SOLMASIN

Isparta Valisi Aydın Baruş; "Gül yüzlü, gül yanaklı diye hitap ederiz. Gül, güzel kokuların en hasıdır. Gül kokusunu hissedip de duygulanmayan ve yüzü gülmeyen insan var mıdır acaba? Gül, hayatımızdaki tüm renklerin anlamıdır, her gül kendi renginde duygularımıza ayrı bir anlam kazandırır. Kokusunu duyan hiçbir zaman olumsuz hislere sahip olamaz. Hayatımızdaki güzelliklerin gitmesini neyle ifade ederiz? Gülün solması üzüntüyü ifade eder. Onun için hayatımızdaki güller hiçbir zaman solmasın diyorum. Tüm güzellikler sizlerle olsun. Bugün Isparta'nın tarlalarında, bahçelerinde yaklaşık 35.500 dekar gül fidanı var. Bu alanlarda geçen yılki üretimimiz 17 bin ton gül çiçeğiydi. Bu yıl hava ve iklim şartlarından dolayı rekolte 12 bin tona kadar düştü. Son 10 yıllık süre içerisinde 8.400 ton civarında olan gül çiçeği üretimimizin üzerine çıkararak, %100'ün üzerinde artırdık." dedi.