Isparta

Isparta’da Yayla Şartlarında Kesme Çiçek Üretimi Çeşitleniyor

Kesme çiçek üretiminde önemli bir noktada olan Isparta, gerek ihracat gerekse iç piyasada söz sahibi olmaya devam ediyor.

Abone Ol

​Isparta Tarım ve Orman İl Müdürlüğü teknik ekiplerince, Sav kasabasında 6000 metrekareden oluşan serasında kesme çiçek üretimi yapan Etem Akın Kılıç'ın üretim tesisine gidilerek üretim ve pazarlama durumu ile ilgili genel bilgi alındı, hastalık ve zararlı kontrolleri yapıldı.

Yıl içerisinde üç dönemlik hasat zamanının, Şubat ayından başlayarak Aralık ayına kadar devam ettiğini, kalan zamanda ise bir sonraki hasat zamanına hazırlıkla geçtiğini belirten Kılıç, “Biz esasen yıl boyu üretim yapmak ve iç pazarın ihtiyacı olan kesme çiçek çeşitlerine ulaşılabilirliği sağlamak istiyoruz. Malum yayla şartlarında üretim yapmak özellikle kış aylarında durumu zorlaştırıp maliyetimizi arttırıyor. Bu durumda da iç piyasa talebini karşılamak zorlaşıyor. Daralan bir pazar meydana geliyor. Seralarımızdaki ısıtma sorununu aştığımızda ve yıl boyu üretim yapabildiğimizde pazar açığını kapatarak pazarlamadaki sorunumuzu da bir bakıma çözmüş olacağız. Baby Okaliptüs ve Krizantemin yanı sıra nergis, zambak gibi çeşitlerin üretimini yapıyorum. Bu alanda sadece üretim değil diğer çeşitlerinde adaptasyon denemesini yaparak üretime katkı sağlamaya çalışıyorum." dedi

Tarım İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada ise; “ilimiz, kesme çiçek üretiminde önemli bir yere sahiptir. 2023 yılı TÜİK verilerine göre 1.426 dekar alanda 171.120.000 dal üretimle, Türkiye'de %18.75'lik oranla ikinci sırada yer almaktadır. Üretimi yapılan farklı renkteki karanfiller yöremizin gece gündüz sıcaklık farkının yüksek olmasından dolayı kaliteli olup, piyasa da aranan özelliklere sahiptir. Bu sebeple üretilen karanfiller birçok Avrupa ülkesine ihraç edilmektedir. Örtüaltında yoğun bir şekilde ihracata yönelik üretimi yapılan karanfil türüne alternatif olarak, iç piyasa kesme çiçek ihtiyacını karşılamak üzere baby okaliptüs, krizantem, nergis, zambak,  gibi alternatif türler de üretilmektedir.

İlimiz de Yayla Şartlarında Örtüaltı Yetiştiriciliği hızla gelişmekte olup, gerek ihracat gerekse iç piyasada söz sahibi olmaya devam ediyor” denildi.​