Isparta’da Başıboş Doberman Görüldü Isparta’da Başıboş Doberman Görüldü

Ev Sahipleri ve Kiracılar Arasında Yeni Eğilim: "Sözleşme Uyarlama Davası"

Dava Yoğunluğunda Dikkat Çeken Gelişme: Sözleşme Uyarlama Davası

Ev sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıkların giderek arttığı bir dönemde, kira tespit davaları yerine artık "sözleşme uyarlama davası" yöntemi daha fazla ilgi görüyor. Bu yöntemin tercih edilmesindeki en önemli faktörlerden biri de en az 5 sene bekleme şartının uygulanması.

Yeni Bir Alternatif: Sözleşme Uyarlama Davası

Son dönemlerde adliyelerde ev sahipleri ve kiracılar arasındaki dava sayısının arttığına vurgu yapılırken, tahliye ve kira tespit davaları yerine artık "sözleşme uyarlama" davasının daha fazla tercih edildiği görülüyor.

Hukukçu Açıklıyor: Sözleşme Uyarlama Davası Nedir?

Hukukçuların açıklamalarına göre, sözleşme uyarlama davaları, sözleşme kurulduktan sonra ortaya çıkan olağanüstü değişiklikler nedeniyle sözleşme bedelinde meydana gelen önemli değişikliklerin çözümlendiği davalardan biri olarak karşımıza çıkıyor.

Bekleme Şartı ve Hızlı Çözüm: Kiracılar İçin Avantaj

Bu tip davalarda en dikkat çekici noktalardan biri, konut sahipleri için en az 5 sene bekleme şartının geçerli olmasıdır. Ancak "sözleşme uyarlama davası" için kiracıların bu bekleme süresini beklemek zorunda olmadığı belirtiliyor. Bu sayede kira anlaşmazlıkları daha hızlı ve etkili bir şekilde çözüme kavuşabiliyor.

Kira Anlaşmazlıklarında İhtarlama Süreci

Hukukçular, konut sahiplerinin genellikle dava açmadan önce noter aracılığıyla ihtarname göndererek kirada yapılacak düzenlemeleri talep ettiğini belirtiyor. Ancak yüzde 25 kira artışının 2. senede de devam etmesi, konut sahipleri ile kiracılar arasındaki uyumun bozulmasına yol açabileceği uyarısını yapmaktadır.

Dava Süreçleri ve Önemli İhtarname Adımı

Tüm bu süreçler sonucunda kira davalarının 2-3 sene gibi bir süreyi kapsayabileceği ve duruma göre konut sahiplerinin lehine sonuçlanması durumunda geriye dönük ödemelerin yapıldığı ifade ediliyor. Ancak bu ödeme yapısının sağlanabilmesi için konut sahiplerinin dava öncesinde ihtarname çekmeleri ve kira artışı taleplerini resmi bir şekilde iletmeleri gerektiği belirtiliyor.