Yargıtay: Anahtarı teslim etmeyen kiracı kira bedelini ödemeye devam edecek

Yargıtay, anahtarı mülk sahibine teslim etmeyen kiracının kira bedelini ödemeye devam edeceğine karar verdi.

Kararda, "Kiracının bildirdiği tahliye tarihinin kiralayan tarafından kabul edilmemesi halinde kiralananın fiilen boşaltıldığını ve anahtarın teslim edildiğini, böylece kira ilişkisinin kendisince ileri sürülen tarihte hukuken sona erdirildiğini kanıtlama yükümlülüğü kiracıya aittir. Kiracı bu iddiasını İcra ve İflas Kanunu'nun 269/c maddesinin 1. fıkrasında yazılı belgelerle kanıtlamak zorundadır. Kiracı, kiralananı kendisinin ileri sürdüğü tarihte tahliye ettiğini ispatlayamazsa, kiralayanın bildirdiği tahliye tarihine itibar olunmalıdır" hükmü hatırlatıldı.

Kararda şu ifadelere yer verildi:

"O halde anahtarın teslim edildiği borçlu tarafından 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu'nun 269/c maddesinin 1. fıkrasında yazılı belgelerle ispatlanamadığından alacaklı tarafından bildirilen tarihin tahliye tarihi olarak kabul edilmesi gerekir.

Kiralananın tahliye edildiğinin ve anahtarın da kiralayana teslim edildiğinin borçlu tarafından İİK'nın 269/c maddesinin 1. fıkrasında yazılı belgelerle ispatlanması zorunludur.

Anahtarın teslim edildiği borçlu tarafından İİK'nın 269/c maddesinin 1. fıkrasında yazılı belgelerle ispatlanamadığından alacaklı tarafından bildirilen tarihin tahliye tarihi olarak kabul edilmesi gerekmiştir.

Hâl böyle olunca direnme kararının açıklanan bu değişik gerekçe ve nedenlerden dolayı bozulması gerekmiştir."

Kredi çekemeyenlere banka tuzağı: 5 milyon TL’lik vurgun Kredi çekemeyenlere banka tuzağı: 5 milyon TL’lik vurgun

Kararın, kiracılar ve ev sahipleri arasındaki anlaşmazlıkların çözümüne yardımcı olması bekleniyor.