Adını Osmanlı komutanı Kutlubey'den alan caminin bahçesinde Kutlu Bey'in mezarı bulunmaktadır.
Ulu Camii, 1. Murat döneminde yaşamış olan Osmanlı komutanı Kutlubey'den esinlenerek adını almıştır. Isparta Merkez'deki camilerin en eskisidir. İlk olarak 1429 yılında yapılan camii, 1899 yılında tamamen yıkılmış ve 2. Abdülhamid'in tahta çıkışının 25. yılı anısına yeniden inşa edilmiştir. Yeniden yapılan camii, 1904 yılında tamamlanmıştır. Ancak, 1914 yılındaki bir deprem sonrasında camii yıkılmış ve 1922 yılında günümüzdeki camii ve minaresi yapılmıştır.
Ulu Camii'nin mimari yapısı dikdörtgen planlıdır ve kuzey-güney doğrultusunda yer alır. Caminin kuzeybatı köşesinde bir minaresi bulunmaktadır. Doğu, batı ve güney cephelerinde beş alt ve beş üst, kuzey cephesinde ise dört alt ve beş üst olmak üzere farklı sayılarda kemerli pencere açıklıkları bulunmaktadır.
İç cephelerde özellikle örtü ve pandantif yüzeylerinde kalem işi süslemeler ve madalyonlar dikkat çeker. Mihrabı sivri kemerli bir kavsaraya sahiptir. Minare, camiden ayrı olarak batı ucunda yer alır ve kaide, pabuç bölümü ve gövde olmak üzere üç aşamadan oluşur. Gövdede mukarnaslı şerefe bulunur ve külahı kurşun kaplıdır.
Haber/ Nadir Öngören