Bu evler, 19. yüzyıl mimari tarzında inşa edilmiş olup genellikle iki katlı yapılar şeklindedir. Alt katlar, geçmişte halı atölyesi, kiler, ahır ve samanlık olarak kullanılırken, üst katlar ise yaşam alanı olarak tasarlanmıştır.

Isparta evlerinin temel yapım malzemesi genellikle taştır ve bodrum ile zemin katlarının tamamı taş kullanılarak yapılmıştır. Üst katların duvarları ise kerpiç dolgu, "hımış" (iskiyet) veya bağdadi tekniği ile örülmüştür. Ahşap malzemeler ise taşıyıcı sistemlerde, doğramalarda ve çatı örtülerinde kullanılmıştır. Çatılar genellikle ahşap ve alaturka kiremitle kaplanmıştır.

Son Dakika Bir Evde Yangın Çıktı İşte O Görüntüler Son Dakika Bir Evde Yangın Çıktı İşte O Görüntüler

Bu geleneksel Isparta evlerinde tipik bir düzen içerisinde, ortada bir salon bulunmakta ve bu salonun yanlarında odalar yer almaktadır. Tavanlar genellikle ahşap olarak yapılmıştır ve bu yapılar, bölgenin mimari mirasının ve kültürel değerlerinin önemli bir parçasını oluşturur.

Ancak, zamanla ve doğal etkenlerle mücadele eden bu tarihi evlerin bir kısmı restore edilerek turistik amaçlı kullanılırken, bazıları ise bilinçsizce yapılan onarımlar sonucu orijinalliklerini kaybetmiştir. Ayrıca yangın gibi doğal afetler sonucu bazı evlerin yok olduğu da biliniyor.

Muhabir: Nadir Öngören