Isparta

İşte Sivrisineklerden Kaçmanın Doğal Yolları

Yaz aylarının en büyük kabuslarından biri olan sivrisinekler, vızıltıları ve ısırıklarıyla keyfimizi kaçırabilecekleri biliniyor

Abone Ol

Ancak sivrisineklerden korunmanın pek çok doğal ve kimyasal yöntemi bulunuyor.

Uzman Görüşleri:

Jinekolog ve Obstetrisyen Dr. Ayşe Gül Ersoy, sivrisineklerden korunmak için birden fazla yöntemi birlikte kullanmanın en etkili yol olduğunu belirtiyor.

Perinatolog Dr. Işık Özcan ise sivrisinek ısırıklarının sadece kaşıntı ve kızarıklığa neden olmakla kalmayıp, aynı zamanda bazı hastalıkların da vektörü olduğunu vurgulayarak gerekli önlemlerin alınmasının önemine dikkat çekiyor.

Bilimsel Araştırmalar:

2020 yılında yapılan bir araştırmaya göre lavanta yağı, sivrisinekleri kovmada DEET kadar etkili olduğu ortaya konmuş.

2018 yılında yapılan bir başka araştırmaya göre nane yağı ise sivrisinekleri 2 saate kadar uzak tutabiliyor.

Doğal Yöntemler:

Sivrisinekleri uzak tutmak için kullanılabilecek doğal yöntemler arasında lavanta, nane, citronella ve sarımsak gibi bitkilerin kullanımı öne çıkıyor. Ayrıca okaliptüs yağı, çay ağacı yağı ve limon otu yağı gibi uçucu yağlar da etkili olabiliyor.

Bu doğal yöntemlerden biri olan lavanta yağı, sivrisineklerin en sevmediği kokulardan biri olarak biliniyor. Lavanta yağı kullanarak evinize veya bahçenize sivrisinekleri uzak tutabilirsiniz.

Nane yapraklarını ezerek cildinize sürebilir veya nane yağı kullanarak evinizin pencere kenarlarına ve girişlerine sürerek sivrisineklerin girmesini önleyebilirsiniz.

Citronella yağı, sivrisinekleri kovmak için en sık kullanılan doğal yöntemlerden biri olarak biliniyor. Citronella mumları yakabilir veya citronella yağı içeren spreyler kullanarak sivrisineklerden korunabilirsiniz.

Sarımsak da sivrisinekleri uzak tutmada etkili olabilecek doğal bir yöntemdir. Sarımsakları ezerek cildinize sürebilir veya sarımsak yağı kullanarak evinizin pencere kenarlarına ve girişlerine sürerek sivrisineklerin girmesini engelleyebilirsiniz.

Uçucu Yağlar:

Okaliptüs yağı, çay ağacı yağı ve limon otu yağı gibi uçucu yağlar da sivrisinekleri kovucu etkisiyle biliniyor. Bu yağları evinizin etrafına sürerek veya sprey olarak kullanarak sivrisineklerden korunabilirsiniz