TÜBİTAK BİDEB tarafından desteklenen Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ) Orman Fakültesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Yasin Ünal’ın yürütücülüğünü yaptığı “Orman Okulu Eğitiminde Araziyi Tanıma ve Hayatta Kalma Teknikleri Kursu” projesi İstanbul Belgrad Ormanları Neşet Suyu Tabiat Parkında başladı.
Orman Okulu eğitmeninin, çadırı nasıl kuracağı, kampı nerede ve ne şekilde yapacağı, ormanda nasıl su bulabileceği, hangi tür yiyecekleri yemesi gerektiği, zehirli ve zehirsiz sürüngenleri nasıl tanıyacağı, nasıl ateş yakabileceği, çadırı ve kalacak yeri olmadığında nerede ve nasıl barınacağı, doğada arama kurtarma teknikleri gibi önemli bilgiler uygulamalı olarak katılımcılara anlatıldı.
ISUBÜ Orman Fakültesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Yasin Ünal, “Uygulamalı kamp etkinlikleri ile başlayan TÜBİTAK desteği ile yürütülecek bu disiplinler arası bilimsel etkinlik programı sayesinde Orman Okulu eğitiminde, Tarım Orman Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü teknik personeli, Orman Okulu konusunda lisansüstü eğitimi yapan hedef kitle ve öğretmenlerimize Orman Okulu eğitiminde araziyi tanıma ve arazide hayatta kalmaya yönelik teorik ve uygulamalı bilgiler veriliyor. Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi tarafından başlatılan ve ISUBÜ Yaşam Boyu Eğitim Merkezi tarafından yürütülecek olan Orman Okulu etkinliklerinin birinci aşamasını oluşturuyor. Etkinlik 2 gece 3 gün çadırlı kamp etkinliği ve 5 gün de uygulamalı etkinliklerle donatıldı. Projede, Türkiye’nin 6 farklı üniversitelerinde görev yapan 12 öğretim üyesi ve uzman personel eğitmen olarak görev alırken, yine Türkiye’nin farklı illerinden 20 kursiyer katılım sağladı. Proje TÜBİTAK tarafından nakdi olarak desteklenmekte, ISUBÜ tarafından yürütülmektedir, Projeye Tarım Orman Bakanlığı DKMP 1. Bölge Müdürlüğü, İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörlüğü ve Bilecek Osmaneli Belediye Başkanlığı ayni olarak desteklemektedir. Projenin kamp etkinliği İstanbul Belgrad Ormanı Neşet Suyu Tabiat Parkında gerçekleştirilmiş olup katılımcılara kampçılık ve kamp teknikleri, ilk yardım teknikleri, yaban hayvanlarını iz ve belirtilerinden tanıma kriterleri, yenilebilir bitkiler, zehirli ve zehirsiz sürüngen teşhis yöntemleri, arama kurtarma ve iple düğüm teknikleri ve doğaya uyum sağlamaya yönelik doğada barınak yama, su bulma ve ateş yakma gibi uygulamalı etkinlikler yapılmıştır. Proje sonrasında sertifika alan 20 personel, Orman Okulu Yaklaşımı ve Doğada Öğretim Modelleri Eğitmen Eğitimi projesine katılmaya hak kazanmaktır” dedi.
Projenin ilk dersini proje bilim kurul üyesi İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr.İdris Oğurlu verdi. Projenin gerçekleşmesine katkıda bulunan İstanbul Doğa Koruma ve Milli Parklar 1. Bölge Müdürü Fahrettin Ulu, Belgrad Ormanlarında gerçekleşen uygulamalı eğitimi ziyaret ederek katılımcılara ve eğitmenlere başarılar diledi.
İstanbul Doğa Koruma ve Milli Parklar 1. Bölge Müdürlüğüne bağlı korunan alanlarına inceleme gezisi yapan Orman Okulu katılımcıları, Sariyer Kuş Gözlem Kulesine de çıkarak İstanbul Boğazı’nı en hakim tepeden görme imkanı bulup hatıra fotoğrafı çekildiler. Projeye katkısı bulunan eğitmen ve personele katılım ve teşekkür belgeleri İstanbul Doğa Koruma ve Milli Parklar 1. Bölge Müdürü Fahrettin Ulu ve (ISUBÜ) Orman Fakültesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Yasin Ünal tarafından takdim edildi.
Projenin İstanbul Belgrad Ormanı’ndaki kamplı ayağı tamamlandıktan sonra Bilecik Osmaneli Belediyesi İçmeler Sosyal Tesislerinde Teorik-Uygulamalı Etkinliği gerçekleşecek.