Söz konusu moda ve giyim tarzı olduğunda kıyafetlerin tasarımının yanında kumaş kalitesi de önemli bir konudur. Bunun için kişilerin tarzlarını oluştururken kıyafetlerin kumaş türlerini de incelemeleri gerekmektedir. Örneğin nefes alabilen ve yumuşak dokulu bir gömlek arayışında olanlar için keten kumaşlar doğru tercih olabilir. Özellikle yaz modasının trend parçalarının kaynağı olan bu kumaş birçok tarzda değerlendirilebilir. Keten kumaş hakkında detaylı bilgi almak isteyenler için tüm bilgiler yazımızda. 

Keten Kumaş Nedir? 

Keten kumaş, “Flax” adı verilen keten bitkisinin liflerinden üretilen doğal bir kumaş türüdür. Keşif tarihi çok eskiye dayanan bu kumaş tarihin ilk tekstil ürünlerinden birisidir. Keten kumaşın dayanıklı yapısı giysilerin uzun ömürlü olmasını sağlar. Bu kumaş keşfedildiği ilk dönemlerinde adeta lüks göstergesi olarak kullanılıyordu. Eski Mısır döneminde kişinin zenginliğini yansıtmak adına mumyaların bu kumaşla sarıldığı biliniyor. Öyle ki bazı tarihçiler tarafından keten kumaşın bir para birimi olarak kullanıldığı düşünülüyor.

Keten kumaşın zenginlik göstergesi olarak kullanılmasının nedeni aslında zorlu üretim sürecinden kaynaklanıyor. Kumaşın üretilmesi için keten bitkisinin liflerinin ayrılması, temizlenmesi ve iplik haline getirilmesi oldukça zaman alıcı. Ancak bu çaba kumaşın doğal bir şekilde sağlamlık kazanmasını sağlamakta. 

Keten Kumaşın Özellikleri

Geçmişten günümüze her zaman değerli bir kumaş seçeneği olan ketenin birçok özelliği mevcut. Keten kumaştan üretilen kıyafetlerin değerli olmasını sağlayan özellikleri şu şekilde sıralamak mümkün. 

  • Keten, nefes alabilen bir kumaş olduğundan vücudun serin kalmasını sağlar. Bu yüzden sıcak havalarda giyilmesi oldukça rahatlatıcıdır.
  • Keten kumaş nemi hızlı emen yapısıyla sıcak havalarda terlemeyi önler.
  • Keten, diğer kumaşlara göre daha sağlam ve dayanıklı bir yapıdadır. Bu özellik keten kumaştan üretilen ürünleri uzun ömürlü kılar.
  • Tamamen doğal liflerden üretilen keten ürünler çevre dostu seçenekler olarak öne çıkar. Keten bitkisi yetiştiriciliğinde daha az su ve kimyasal madde kullanılır. Bu da keten gömlek gibi ürünleri doğayı korumak isteyen kişiler için cazip kılar. 

Keten Kumaşın Kullanım Alanları

Keten kumaş tekstil alanının birçok bölümünde kullanılmaktadır. Özellikle yazlık kıyafetlerde, ev tekstil ürünlerinde ve dekoratif objelerde sıklıkla kullanılır. İşte ketenin en yaygın kullanım alanları: 

İstikbal Yatak Odası ve Köşe Takımıyla Şık Genç Odaları İstikbal Yatak Odası ve Köşe Takımıyla Şık Genç Odaları
  • Keten elbiseler, gömlekler, pantolonlar ve etekler özellikle yaz aylarının popüler kıyafetleri arasında yer alır.
  • Günümüzde keten kumaş nevresim takımları, masa örtüleri, perde ve yastık kılıfları ev dekorasyonunda değerlendirilir.
  • Keten kumaştan üretilen çantalar, şapka ve diğer aksesuarlara giyim ürünlerinde sıkça rastlanmaktadır.

Keten Kumaş Hangi Mevsimde Giyilir?

Keten kumaştan üretilen kıyafetler başta yaz aylarında olmak üzere her mevsim kullanılabilir. Keten gömlek, elbise ve şort modelleri yaz aylarının vazgeçilmez parçaları arasında yer alır. Farklı kumaşlardan üretilen kıyafetlerle rahatlıkla kombinlenebilen bu ürünler eşsiz bir tarz yakalamak mümkün.  Keten kumaşların nefes alan yapısı kış ayları için de oldukça idealdir. Çünkü kaban ve mont gibi kışlık giyim ürünlerinin giyildiği aylarda da terleme problemi yaşanılabilir. Keten kumaştan üretilen tişört ve gömlek gibi ürünleri tercih ederek terleme problemlerinden kurtulabilirsiniz.

REKLAMDIR

Editör: Newstanitim Newstanitim