Kira gelir vergisi beyannamesi vermeyen veya ödemeyenler ciddi yaptırımlarla karşılaşabilirler.

Burdur’da İki Katlı Evde Yangın Burdur’da İki Katlı Evde Yangın

Yeni bir uygulama ile kira gelirlerinin vergilendirilmesi konusunda önemli bir adım atıldı. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) hayata geçirdiği kira bildirim formu sistemi, mülk sahipleri ve kiracıların kira bilgilerini alacak ve bu sayede kira gelirleri üzerinden doğru verginin tahsil edilmesini sağlayacak. Kiracılar, Dijital Vergi Dairesi veya e-Devlet üzerinden kira bildirim formunu doldurarak kira ödedikleri tutarı beyan edecekler. GİB, bu bilgileri mülk sahiplerinin verdiği kira beyannameleriyle karşılaştırarak eksik veya yanlış beyan edenleri tespit edecek.

İşte kira beyannamesi ile ilgili merak edilenler:

  1. KİMLER BEYANNAME DOLDURMA ZORUNLULUĞUNA SAHİP?

2023 yılında konutlardan yıllık 21 bin lira, iş yerlerinden ise 150 bin liranın üzerinde kira geliri elde edenler gelir vergisi beyannamesi vermek zorundadır.

  1. KİRA GELİRİ ELDE EDEN MÜLK SAHİPLERİ NE ZAMAN BEYANNAME VEREBİLECEKLER?

1 Mart ile 1 Nisan arasında beyannamelerini elektronik ortamda veya vergi dairesine giderek verebilirler.

  1. KİRA BEYANNAMESİ NASIL DOLDURULACAK?

Mülk sahipleri, "gib.gov.tr" internet adresinde bulunan "hazır beyanname sistemi"ni kullanarak kira gelirlerini otomatik olarak hesaplayabilir ve vergi ödemelerini online olarak yapabilirler.

  1. KONUT KİRA GELİRLERİNDE İSTİSNA BEDELİ NE KADAR?

2023 yılında mesken kira geliri 21 bin lira veya daha az olanlar gelir vergisinden muaf olacak. 2024 yılında ise bu tutar 33 bin lira olarak belirlendi.

  1. İSTİSNADAN KİMLER YARARLANAMAYACAK?

Ticari, zirai veya mesleki kazancını beyan etmek zorunda olanlar, yıllık 21 bin liranın üzerinde konut kira geliri elde edenler ve 2023 için belirlenen 550 bin lirayı aşan gelire sahip olanlar istisnadan yararlanamayacaklardır.

  1. GURBETÇİLERİN, TÜRKİYE'DE KİRAYA VERDİĞİ MÜLKLER İÇİN BEYANNAME VERMELERİ ZORUNLU MU?

Evet, Türkiye'de gelir elde eden yurt dışı vatandaşları vergiye tabidir ve dar mükellef olarak vergilendirilirler.

  1. BİRDEN FAZLA KİŞİNİN MESKENE ORTAK OLMASI DURUMUNDA BEYANNAME NASIL VERİLECEK?

Her şahıs, kendi hissesinin oranında kira gelirini vergi dairesine bildirmekle yükümlüdür.

  1. BEYANNAME VERİLMEZ YA DA EKSİK BEYAN EDİLİRSE CEZAİ İŞLEM UYGULANACAK MI?

Evet, beyannamelerin elektronik ortamda verilmesi zorunludur ve bu zorunluluğa uymayanlar özel usulsüzlük cezasıyla karşılaşacaklardır.

  1. KİRA BEYANIYLA TAHAKKUK EDİLECEK GELİR VERGİSİ NASIL ÖDENECEK?

Vergi ödemek için çeşitli seçenekler mevcuttur, bunlar arasında anlaşmalı bankaların banka kartı/kredi kartı, banka hesabından havale yoluyla ödeme, vergi tahsiline yetkili bankalar ile vergi dairesi vezneleri aracılığıyla ödeme ve PTT şubelerinden ödeme bulunmaktadır.

  1. ÖDEMELER TAKSİTLENDİRİLEBİLECEK Mİ?

Evet, damga vergisiyle birlikte tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri belirlenmiştir: Birinci taksit için son gün 1 Nisan, ikinci taksit için son gün 31 Temmuz'dur.

Haber Merkezi

Editör: Ali Rıza Cesur